استعلام
در پرونده مربوط به وقوع حادثه حین کار ،کارفرما به اتهام تسیب در ایراد صدمات بدنی غیر عمدی ،به پرداخت
دیه و جزای نقدی محکوم شده است .با مراجعه متهم به کانون وکلای دادگستری برای استفاده از وکیل معاضدتی،
یکی از وکلا به عنوان وکیل تسخیری معرفی شده است .وکیل مذکور نیز طی لایحه ای به عنوان وکیل تسخیری
از رأی صادره تجدیدنظرخواهی کرده است .آیا این تجدیدنظرخواهی قابل پذیرش است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،از مواد ) 190تبصره 347 ،(2و 384قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و مواد 1و 2آییننامه
اجرایی ماده 10قانون تشکیل صندوق حمایت وکلا و کارگشایان دادگستری مصوب 1387/12/21رئیس قوه
قضاییه با اصلاحات بعدی ،چنین مستفاد است که وکیل تسخیری مربوط به امور کیفری بوده و در مواردی که
جرایم انتسابی به متهم دارای مجازات سلب حیات یا حبس ابد است و نیز در موارد خاص نظیر ماده 415قانون
آیین دادرسی کیفری مصوب 1392از سوی مرجع قضایی تعیین میشود؛ اما وکیل معاضدتی به تقاضای اشخاص
و در موارد احراز عدم تمکن مالی از سوی کانونهای وکلای دادگستری و یا مرکز وکلا ،کارشناسان رسمی و
مشاوران خانواده قوه قضاییه و یا به تشخیص دادگاه مطابق ماده 347قانون آیین دادرسی کیفری تعیین میشوند.
ثانیاً ،با عنایت به فلسفه وضع قوانین و مقرات مربوط به وکلای تسخیری ،وکلای تسخیری حق تجدیدنظر و
فرجامخواهی نسبت به آراء را دارند و وکلای معاضدتی با رعایت مقررات مذکور در ماده 35قانون آیین دادرسی
دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379و در صورت دارا بودن اختیار تجدیدنظرخواهی،
میتوانند مبادرت به تجدیدنظرخواهی نمایند.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه