استعلام
در فرض اعمال ماده 483قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ، 1392چنانچه دادگاه مجازات را تخفیف دهد و
یا تبدیل نماید؛ آیا ایام بازداشت قبلی محاسبه خواهد شد؟ آیا میتوان بین تخفیف و تبدیل مجازات قائل به
تفکیک شد و در فرض تخفیف مجازات ،ایام بازداشت قبلی را محاسبه کرد؛ اما در تبدیل مجازات به سبب آنکه
حکم قطعی صادر شده است ،این ایام را قابل محاسبه ندانست؟ برای مثال ،در فرض اول فردی به یک سال
حبس محکوم و برای تحمل حبس به مؤسسه کیفری معرفی میشود؛ با اعمال ماده 483یادشده ،محکومیت
حبس وی به نود و یک روز »تخفیف« میباید؛ در فرض دوم ،همان میزان حبس به جزای نقدی »تبدیل« میشود
و محکومعلیه نیز دارای بیست روز ایام بازداشت قبلی است؛ در هر یک از فروض یادشده ،حکم قضیه چیست؟
پاسخ اداره کل حقوقی
با عنایت به صدر ماده 27قانون مجازات اسلامی مصوب 1392و صدر ماده 515و بند »پ« ماده 516و بند
»ب« و تبصره یک ماده 529قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392مدت زمانی که محکومعلیه پیش از
صدور حکم قطعی موضوع ماده 483قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392در اجرای حکم محکومیت
قطعی اولیه در حال تحمل محکومیت حبس بوده است ،محاسبه و از میزان مجازات وی کسر می شود و از این
حیث ،بین تخفیف یا تبدیل مجازات صورت گرفته در اجرای ماده 483قانون یادشده ،تفاوتی نیست.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه