استعلام
همانگونه که مستحضرید در ماده یک قانون پرداخت پاداش پایان خدمت و بخشی از هزینههای ضروری به
کارکنان دولت مصوب 1375با اصلاحات و الحاقات بعدی ،ماده 74قانون استخدام کشوری مصوب 1345با
اصلاحات و الحاقات بعدی ،تبصره ) 3اصلاحی (1381/5/30ماده 12آییننامه استخدام پیمانی موضوع تبصره
ماده 6قانون استخدام کشوری مصوب 1368/6/1با اصلاحات و الحاقات بعدی و ماده 24قانون کار مصوب
،1369پرداخت پاداش پایان خدمت در حالات بازنشستگی ،از کار افتادگی ،فوت و پایان قرارداد پیشبینی شده
است؛ اما در قوانین یادشده به استعفای کارمند و انفصال از خدمت اشارهای نشده است.
از آنجا که به نظر میرسد پاداش پایان خدمت امتیازی است که به ازای هر سال خدمت به مستخدمین در
حالتهای مختلف قابل پرداخت است ،خواهشمند است اعلام فرمایید آیا به کارمندی که با حکم دادگاه به انفصال
دائم از خدمات دولتی محکوم شده است ،پاداش پایان خدمت تعلق میگیرد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،با توجه به مواد 24 ،21و 27قانون کار مصوب 1369و ماده 124قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب
1386با اصلاحات بعدی ،در صورت صدور حکم به انفصال دائم از خدمت دولتی و قطع رابطه کاری کارمندان
دولت که مشمول قانون کار هستند ،حق سنوات آنان مطابق مقررات مربوطه پرداخت میشود.
ثانیاً ،در خصوص دیگر کارکنان دولت که مشمول قانون کار نمیباشند ،با لحاظ قوانین حاکم؛ مانند قانون پرداخت
پاداش پایان خدمت و بخشی از هزینههای ضروری به کارکنان دولت مصوب 1375با اصلاحات و الحاقات
بعدی ،صرفاً در موارد منصوص قانونی ،این پاداش قابل پرداخت است و مواردی که به سبب اجرای حکم
محکومیت انفصال دائم از خدمات دولتی ،رابطه استخدامی کارمند قطع میشود را شامل نمیشود.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه