استعلام
با توجه به وظایف و تکالیف قانونی مندرج در بند »ث« ماده 40قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری
اسلامی ایران مصوب 1403در خصوص شناسایی ،مسلوبالمنفعه نمودن و برخورد با چاههای غیر مجاز و با عنایت
به آییننامه اجرایی بند یادشده مصوب 1404/2/7هیأت وزیران ،خواهشمند است اعلام فرمایید :آیا مسلوبالمنفعه
نمودن چاههای غیر مجاز ،مستلزم اخذ حکم از مراجع قضایی و طی فرآیند رسیدگی قضایی است و یا آنکه دادستان
میتواند رأساً و بدون نیاز به صدور حکم از سوی دادگاه ،دستور اجرای این اقدام را صادر کند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،قانونگذار به منظور حفظ منابع آبی ،تعادلبخشی و مهار افت سطح آبهای زیرزمینی و جلوگیری از اضافه
برداشت از منابع آبی کشور ،به موجب ماده 40قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران
مصوب 1403و صرف نظر از مقررات حاکم؛ از جمله قانون تعیین تکلیف چاههای آب فاقد پروانه بهرهبرداری
مصوب ،1389در بند »ث« ماده 40یادشده ،مقرره جدیدی را برای شناسایی و مسلوبالمنفعه نمودن چاههای
غیر مجاز حفر شده پیشبینی کرده است.
ثانیاً ،با توجه به عبارت ذیل بند »ث« ماده 40قانون برنامه هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب 1403
که مقرر می دارد » وزارت نیرو مکلف است با هماهنگی فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و دادستانی،
چاههای غیر مجاز حفرشده را شناسایی و مسلوبالمنفعه نماید «...و با عنایت به حکم تبصره یک ماده 4
آییننامه اجرایی این بند مصوب 1404/2/7هیأت وزیران و با لحاظ به کار بردن عبارت »دستور قضایی« برای
مسلوبالمنفعه نمودن چاه و »حکم قضایی« برای مطالبه هزینههای مسلوبالمنفعه کردن چاههای مذکور و با
لحاظ وضعیت حال حاضر منابع آبهای زیرزمینی کشور ،صرف شناسایی چاههای غیر مجاز توسط شرکتهای
آب منطقهای و صدور دستور قضایی برای مسلوبالمنفعه کردن چاه کفایت میکند و نیازی به صدور حکم قطعی
در این زمینه نیست؛ همچنین عبارت »حکم قضایی« در قسمت اخیر تبصره یادشده ،ناظر به صدور حکم در
خصوص هزینههای صورت گرفته برای مسلوبالمنفعه کردن چاه است.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه