مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۳۲۴

تاریخ نظریه:

استعلام

به دلالت تبصره 3ماده 101قانون شهرداری مصوب 1334با اصلاحات و الحاقات بعدی ،برای دریافت سهم خدمات و شوارع وجود دو شرط ضرورت دارد :داشتن سند شش دانگ و داشتن مساحت بیش از پانصد متر مربع. در مواردی که سهم شهرداری از پلاکهای ششدانگ با مساحت بیش از پانصد متر مربع دریافت نشده باشد و پلاکهای یادشده به قطعات کوچکتر به صورت ششدانگ با کمتر از پانصد متر مربع تفکیک شده باشد ،آیا شهرداری میتواند به استناد تبصره 3ماده 101یادشده از پلاکهای ششدانگ تفکیکی با مساحت کمتر از پانصد متر مربع ،هر دو سهم خود را دریافت کند؟ چنانچه پاسخ منفی است ،دریافت حقوق شهرداری چگونه خواهد بود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،تفکیک اراضی توسط مالک یا مالکین مشمول مقررات حاکم بر زمان تفکیک است .بدین توضیح که چنانچه تفکیکی در زمان حاکمیت ماده 101قانون شهرداری مصوب 1334با اصلاحات و الحاقات بعدی )پیش از اصلاح ماده قانونی مذکور( صورت گرفته باشد ،مقررات ماده 101قانون شهرداری مصوب 1334که قانون حاکم بر زمان تفکیک است ،جاری و ساری میباشد و شهرداری منحصراً از بابت معابر و شوارع عمومی که در طرح تفصیلی پیشبینی شده است ،مطالبات خود را از اراضی مذکور به استناد ماده 101قانون یادشده خواهد گرفت؛ اما هرگونه تفکیک بعد از قانون اصلاح ماده 101قانون شهرداری مصوب ،1390/1/28با لحاظ فضای عمومی و خدماتی و نیز معابر و شوارع عمومی ،مشمول درصدهای تعیین شده در قانون اخیرالذکر خواهد بود؛ بنابراین در فرض سؤال ،چنانچه تفکیک اراضی بعد از قانون اصلاح ماده 101قانون شهرداری مصوب 1390/1/28 صورت گرفته باشد ،مشمول مقررات و درصدهای مذکور در این قانون خواهد بود و اقدامات خلاف قانون مالک )عدم رعایت مقررات مربوط( در تفکیک عملی و فروش اراضی مربوطه ،مانع از اجرای مقررات ماده 101قانون اصلاح قانون شهرداری )در زمان حاکمیت این قانون( نخواهد بود. شایسته ذکر است در فرضی که مالک عملاً و بدون رعایت ترتیبات مذکور در ماده 101قانون شهرداری مصوب 1334با اصلاحات و الحاقات بعدی و تبصرههای آن مبادرت به تفکیک یک قطعه ملک دارای شرایط مذکور در این ماده نموده است ،تفکیک صورت گرفته فاقد آثار قانونی بوده و اخذ سند بعدی و یا هر گونه اقدام دیگری منوط به تفکیک وفق ماده 101قانون یادشده با پرداخت قدرالسهم شهرداری مطابق تبصره 3این ماده بر اساس سند رسمی مالکیت است. ثانیاً ،با توجه به صدر ماده 101قانون شهرداری )اصلاحی (1390/1/28که ادارات ثبت اسناد و املاک و حسب مورد دادگاهها را در موقع دریافت تقاضای تفکیک یا افراز اراضی موضوع این قانون مکلف به اخذ نقشهای دانسته که قبلاً به تأیید شهرداری مربوط رسیده باشد ،به قیاس اولویت هیأت حل اختلاف موضوع قانون تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمانهای فاقد سند رسمی مصوب 1390نیز در مواردی که راجع به تقاضای تفکیک و افراز اراضی موضوع ماده 101اصلاحی قانون شهرداری باید مبادرت به رسیدگی در محدوده صلاحیت خود کنند ،ملزم به رعایت مقررات ماده 101اصلاحی قانون اخیرالذکر خواهند بود؛ ضمن آنکه تبصره یک ماده یک قانون تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمانهای فاقد سند رسمی مصوب 1390هیأت حل اختلاف را مکلف دانسته است حسب مورد از دستگاههای ذیربط استعلام و یا از نمایندگان آنها برای شرکت در جلسه، بدون حق رأی دعوت کند. شایسته ذکر است چنانچه پس از لازمالاجرا شدن ماده واحده قانون اصلاح ماده 101قانون شهرداری مصوب 1390و در اجرای قانون تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمانهای فاقد سند رسمی مصوب 1390از سوی واحد ثبتی مربوطه سند مالکیت ثبتی صادر شود که منجر به تفکیک ملک شود؛ الزام مالکان فعلی به اعمال مقررات ماده 101یادشده در خصوص پرداخت قدرالسهم شهرداری موضوع تبصره 3ماده اخیر منتفی است؛ بدیهی است این امر مانع از مراجعه شهرداری به مالکان اولیه برای وصول و استیفای حقوق قانونی موضوع تبصره 3ماده ) 101اصلاحی (1390قانون شهرداری مصوب 1334با اصلاحات و الحاقات بعدی نخواهد بود. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۳۲۴ مورخ ۱۴۰۴/۱۱/۱۱ | مرکز حقوقی راهبرد