مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۳۰۱

تاریخ نظریه:

استعلام

-1با توجه به اینکه بزه موضوع ماده 14قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب 1399ماهیتاً از مصادیق معاونت در ارتکاب جرم یا تسبیب محسوب میشود ،آیا این ماده مستند قانونی جدیدی در مورد پرداخت دیه محسوب میشود و یا آنکه با توجه به قید »طبق مقررات« در ماده مذکور ،این ماده مستند جدیدی در باب مسئولیت پرداخت دیه نیست و مسئولیت پرداخت دیه صرفاً در قالب دیگر مقررات قانونی و شرعی است؟ -2در صورتی که ماده 14یادشده مستند جدیدی برای پرداخت دیه نباشد ،چنانچه شخص عاقل ،مختار و بالغ دارای شانزده سال سن که قصد خودکشی دارد ،وسایل خودکشی نظیر سیانور یا قرص برنج یا سلاح سرد یا گرم را از دیگری دریافت و با این وسایل اقدام به خودکشی کند و متهم نیز با علم به قصد خودکشی ،اشیاء مذکور را به متوفی داده باشد، با توجه به مقررات قانونی یادشده و فتاوای فقهای عظام؛ از جمله نظر مرحوم امام خمینی)ره( در مسأله 36کتاب قصاص در جلد دوم تحریرالوسیله و نظر مرحوم آیتالله خویی در مسأله 20کتاب قصاص ،جلد دوم مبانی تکمله المنهاج ،و بویژه با توجه به شرط استناد ،آیا مسئولیت پرداخت دیه متوفی که با علم و اطلاع و عمداً اقدام به خودکشی کرده است ،بر عهده متهم است و یا آنکه به دلیل منتفی بودن شرط استناد و اقدام ارادی و آگاهانه متوفی ،متهم صرفاً باید به تعزیر مقرر در ماده 14قانون مذکور محکوم شود و مسئولیتی برای پرداخت دیه متوفی ندارد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

1و -2ماده 14قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب 1399در خصوص پرداخت دیه ،به عمومات مقررات ناظر به دیات ارجاع داده است و این ماده در خصوص دیه واجد حکم جدیدی نیست. -3با توجه به مصداقی بودن موضوع و مستند به ماده 3دستورالعمل نحوه استعلام حقوقی و پاسخ به آن در قوه قضاییه مصوب ،1398/9/19این پرسش قابل پاسخگویی نیست؛ توصیف رفتار ارتکابی و انطباق آن با مقررات قانون حاکم، بر عهده مرجع قضایی رسیدگیکننده است. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۳۰۱ مورخ ۱۴۰۴/۱۱/۱۱ | مرکز حقوقی راهبرد