استعلام
بر اساس ماده 5قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا ،اختلاس و کلاهبرداری مصوب سال 1367با اصلاحات بعدی،
چنانچه هر یک از کارمندان و کارکنان ادارات و سازمانها و یا ...وجوه یا مطالبات یا حوالهها یا سهام و اسناد و اوراق
بهادار و یا سایر اموال متعلق به هر یک از سازمانها و مؤسسات فوقالذکر و یا اشخاص را که حسب وظیفه به آنها
سپرده شده است ،به نفع خود یا دیگری برداشت و تصاحب نماید ،مختلس محسوب و به ترتیب مقرر در تبصرههای
ذیل این ماده به مجازات مربوطه محکوم خواهد شد.
بدیهی است برای تحقق و احراز بزه اختلاس ،اجتماع تمام شرایط مذکور در مفاد ماده قانونی یادشده ضرورت دارد و
در صورت نبود یکی از شرایط اساساً بزه اختلاس محقق نشده و چه بسا عمل ارتکابی جرم نبوده و یا منطبق با دیگر
قوانین و مقررات مربوط به بزه خاص دیگری باشد.
با توجه به توضیحات پیشگفته ،چنانچه یکی از کارکنان دولت که مأمور وصول عوارض و تعرفههای قانونی دولت
است ،پس از وصول عوارض و تعرفههای قانونی و واریز کامل آن به حسابهای خزانه ،مبالغی مازاد بر میزان مقرر
قانونی از شرکتها و یا اشخاص پرداخت کننده تعرفه و عوارض اخذ و در این وجوه تصرف کند ،از آنجا که وجوه
مأخوذه مازاد بر تعرفه و عوارض دولتی بوده و متعلق به سازمانها و مؤسسات مذکور در صدر ماده قانونی یادشده
متعلق نمیباشد و این وجوه حسب وظیفه قانونی به این کارکنان سپرده نشده است ،رفتار ارتکابی مشمول کدامیک از
عناوین اتهامی مندرج در قوانین و مقررات حاکم است؟ وجوه مازاد بر تعرفه و عوارض مأخوذه از اشخاص ،چگونه و
بر چه اساسی تعیین تکلیف میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
چنانچه یکی از کارکنان موضوع ماده 5قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء ،اختلاس و کلاهبرداری مصوب 1367
با اصلاحات بعدی ،وجوهی مازاد بر میزان تعرفه و عوارض قانونی دریافت و در این وجوه تصرف نموده باشد ،چنین
فرضی از حکم مندرج در این ماده خارج است و رفتار ارتکابی میتواند مشمول ماده 600قانون مجازات اسلامی
)تعزیرات( مصوب 1375باشد که تشخیص مصداق و انطباق آن با قانون بر عهده مرجع قضایی ذیربط است.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه