مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۲۴۲

تاریخ نظریه:

استعلام

به موجب تبصره یک ماده 10قانون نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان مصوب 1391با اصلاحات بعدی، تشخیص اینکه اظهار نظر نماینده مجلس در مقام ایفای وظایف نمایندگی بوده و یا آنکه چنین نبوده ،در صلاحیت هیأت نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان است؛ تبصره 2این ماده دستگاه قضایی را مکلف نموده است در موارد شکایت از نماینده مجلس ،نظر هیأت یادشده را استعلام کند .حال در راستای این مقرره قانونی ،خواهشمند است اعلام فرمایید چنانچه نماینده به شاکی توهین ،افترا ،نشر اکاذیب و یا دیگر جرایم را در نطق پیش از دستور مجلس شورای اسلامی و یا خارج از مجلس و در تریبونهای عمومی نسبت دهد ،آیا بازپرس مکلف است نظر هیأت یادشده را استعلام کند؟ چنانچه در صورت استعلام ،هیأت نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان اعلام کند این امر در چارچوب وظایف نمایندگی صورت گرفته است ،آیا بازپرس مکلف به پذیرش است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

از نظریه تفسیری شماره 3036/21/80مورخ 1380/10/30شورای نگهبان قانون اساسی و تبصره یک ماده ) 10اصلاحی (1403قانون نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان مصوب 1391با اصلاحات و الحاقات بعدی چنین مستفاد است که صرف نمایندگی مجلس شورای اسلامی نافی مسؤولیت مرتکب جرم نیست؛ بنابراین، چنانچه به نظر مقام قضایی تردیدی در این باشد که رفتار نماینده مجلس در مقام ایفای وظایف نمایندگی موضوع اصل هشتاد و ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بوده است ،مطابق تبصره یک ماده 10قانون یادشده، تشخیص این امر با هیأت نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان است و مقام قضایی با کسب نظر این هیأت اقدام میکند. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۲۴۲ مورخ ۱۴۰۴/۰۶/۲۲ | مرکز حقوقی راهبرد