استعلام
آیا احضار محکومان در مرحله اجرای احکام کیفری همانند مرحله تحقیقات مقدماتی ،مستلزم رعایت
دستورالعملهای راجع به احضار پزشکان ،پرستاران و نظامیان است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،با توجه به هدف مورد نظر در دستورالعمل نحوه احضار و جلب فرماندهان و مسئولان نیروهای مسلح
)موضوع تبصره 1ماده 615قانون آیین دادرسی کیفری( مصوب ،1397/12/21در خصوص فرماندهان و
مسئولان موضوع ماده 2این دستورالعمل در صورتی که در جریان تحقیقات یا رسیدگی ،فرمانده کل قوا با احضار
آنان موافقت کرده باشند ،بر اساس ماده 8این دستورالعمل در مرحله اجرای حکم نیازی به کسب اجازه مجدد
نمیباشد؛ اما تشریفات احضار از طریق دفتر ویژه موضوع ماده یک دستورالعمل یادشده انجام میشود.
ثانیاً ،با توجه به عبارت »رسیدگی به اتهام بزه ناشی از حرفه صاحبان مشاغل پزشکی« به شرح مذکور در تبصره
2ماده 41قانون سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1383با اصلاحات و الحاقات بعدی،
حکم مقرر در این تبصره مبنی بر تکلیف دادسراها و دادگاهها به اطلاع رسانی مراتب احضار و جلب هر یک از
صاحبان مشاغل پزشکی به هیأت بدوی انتظامی نظام پزشکی شهرستان مربوطه؛ حداقل چهل و هشت ساعت
پیش از احضار و جلب آنها ،نیز ناظر به فرایند رسیدگی در دادسراها و دادگاه های مربوطه است و مرحله اجرای
حکم را شامل نمیشود.
ثالثاً ،بر خلاف آنچه در استعلام آمده است ،با توجه به حکم ماده 4قانون اخیرالذکر که پرستاران را فاقد شرایط
عضویت در سازمان نظام پزشکی دانسته است ،هر چند به تخلفات صنفی پرستاران در هیأتهای انتظامی سازمان
نظام پزشکی رسیدگی میشود؛ اما پرستاران از شمول حکم موضوع تبصره 2ماده 41پیشگفته و فرایند و
ترتیب پیشبینی شده در آن که ناظر به صاحبان مشاغل پزشکی است و شامل حرف وابسته به امور پزشکی
نمیباشد ،خروج موضوعی دارند.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه