استعلام
چنانچه در فرایند اجرای رأی برای ضامن؛ اعم از کفیل یا وثیقهگذار ،اخطار کتبی مبنی بر معرفی محکوم ظرف
مدت یک ماه ارسال شود و بدون اقدام از سوی ضامن ،پیش از صدور دستور ضبط وثیقه یا اخذ وجهالکفاله ،به
هر طریق قانونی حک م به اجرا درآید ،آیا اجرای احکام باید به استناد 236قانون آیین دادرسی کیفری مصوب
1392و احراز تخلف ضامن ،پرونده را با پیشنهاد دستور ضبط وثیقه یا اخذ وجه الکفاله ،نزد سرپرست دادسرا
ارسال کند و یا آنکه مکلف به رفع اثر از موضوع قرار تأمین کیفری است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،از مواد 224و 230قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و رأی وحدت رویه شماره 657مورخ
14/12/1380هیأت عمومی دیوان عالی کشور ،چنین مستفاد است که اخذ وجه الکفاله و ضبط وثیقه ضمانت
اجرای »تخلف از حضور متهم« و حاضر کردن وی توسط کفیل و وثیقهگذار نزد مرجع قضایی است؛ بر این
اساس ،در صورت اخطار به کفیل یا وثیقه گذار مبنی بر معرفی محکوم ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ اخطاریه و
عدم معرفی ،بدون عذر موجه و تحقق تخلف ،اجرای بعدی حکم ،مانع اعمال ضمانت اجرای تخلف از اجرای
تعهد کفیل و یا وثیقهگذار نیست.
ثانیاً ،در صورت اجرای حکم پیش از سپری شدن مهلت یک ماه موضوع اخطاریه تحویل متهم یا محکومعلیه،
مستفاد از ماده 230قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و دیگر مواد مربوط این است که به سبب عدم
استقرار قطعی مسؤولیت کفیل یا وثیقه گذار و به عبارتی »عدم تحقق تخلف« ،صدور دستور ضبط و ثیقه یا اخذ
وجهالکفاله سالبه به انتفاء موضوع است.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه