مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۲۰۴

تاریخ نظریه:

استعلام

در خصوص کودکانی که مطابق قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست مصوب 1392 به سرپرستی داده میشوند ،خواهشمند است به پرسشهای زیر پاسخ دهید: -1آیا وفق آییننامه اجرایی ماده 7قانون هدفمندکردن یارانهها مصوب ،1389/1/31جداسازی یارانه کودکان و نوجوانان یاد شده امکانپذیر است؟ به عبارت دیگر ،آیا واریز یارانه سرپرست خانوار که به عنوان سهم کودک در نظر گرفته شده است ،به حساب سرپرستان جدید امکانپذیر است؟ -2آیا اقدام در این خصوص مستلزم تقدیم دادخواست است و یا به صرف دستور اداری دادگاه یا مراجعه افراد به دفاتر پلیس 10+پس از صدور حکم سرپرستی و قطعیت آن ،این امر امکانپذیر است؟ -3در صورت مثبت بودن پاسخ ،آیا یارانه باید به حساب سرپرستان جدید واریز شود و یا آنکه باید به حساب کودک یا نوجوان تحت سرپرستی واریز شود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

-1هرچند بند »الف« ماده 7قانون هدفمند کردن یارانهها مصوب 1388با اصلاحات و الحاقات بعدی ،پرداخت یارانه به سرپرست خانوار را پیشبینی کرده است؛ اما تبصره 2همین ماده افتتاح حساب هدفمندسازی یارانهها به نام سرپرست خانواده های مشمول یا فرد واجد شرایط دیگری که توسط دولت تعیین میشود را تجویز کرده است؛ در ماده 9آییننامه اجرایی ماده 7قانون هدفمند کردن یارانهها مصوب 1389/1/31وزیران عضو کارگروه بررسی آییننامههای قانون هدفمند کردن یارانهها ،نیز واریز کمکهای موضوع قانون به حساب سرپرست دیگری به تشخیص سازمان هدفمندی یارانهها در مواردی از قبیل اعتیاد سرپرست خانوار به مواد مخدر ،زندانی بودن، عدم حضور سرپرست در محل زندگی خانوار ،عدم صلاحیت سرپرست خانوار و نیز در مورد افرادی که در مراکز شبانهروزی نگهداری میشوند و فاقد سرپرست میباشند ،پیشبینی شده است؛ بر این اساس و با لحاظ ماده 17قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بیسرپرست و بدسرپرست مصوب 1392که تکلیف سرپرست نسبت به کودک یا نوجوان را از لحاظ نگهداری ،تربیت و نفقه نظیر تکالیف والدین نسبت به اولاد دانسته است و با توجه به تبصره ماده 6آییننامه اجرایی قانون یادشده مصوب 1394/4/19هیأت وزیران با اصلاحات و الحاقات بعدی که کودک یا نوجوان تحت سرپرستی را جزو عائله تحت تکفل سرپرست منحصر یا سرپرستان محسوب کرده و مقرر داشته است از زمان قرار سرپرستی آزمایشی حسب مورد از کلیه مزایای قانونی وفق قوانین و مقررات مربوط برخوردار خواهد شد ،واریز یارانه کودکان و نوجوانان بیسرپرست و بدسرپرست به حساب سرپرست بعدی وی از زمان صدور قرار سرپرستی آزمایشی امکانپذیر است. 2و -3در مورد مذکور در بند پیشگفته ،با مراجعه سرپرست جدید کودک یا نوجوان تحت سرپرستی به سازمان هدفمندی یارانهها و مطابق آییننامه و دستورالعملهای مربوط ،یارانه کودک یا نوجوان یادشده به حساب سرپرست مذکور واریز میشود و نیازی به مراجعه به دادگاه و صدور حکم نمیباشد؛ مگر اینکه سازمان بدون جهت قانونی ،از پذیرش درخواست سرپرست جدید خودداری کند که وی برای الزام سازمان میتواند به مراجع صالح مراجعه ک ند و در هر صورت با عنایت به تبصره 2ماده 7قانون هدفمند کردن یارانه ها مصوب 1388با اصلاحات بعدی ،یارانه به حساب سرپرست کودک یا نوجوان تحت سرپرستی واریز خواهد شد و موجب قانونی جهت واریز یارانه به حساب کودک یا نوجوان تحت سرپرستی وجود ندارد. فریده شکری معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۲۰۴ مورخ ۱۴۰۴/۰۸/۰۳ | مرکز حقوقی راهبرد