استعلام
با توجه به مفاد رأی وحدت رویه شماره 822مورخ 1401/3/31هیأت عمومی دیوان عالی کشور ،آیا احکام
قطعی بزه تغییر کاربری غیر مجاز اراضی که از زمان قطعیت حکم بیش از پنج سال سپری شده است ،مشمول
مرور زمان میشود؟ آیا هر دو مجازات جزای نقدی و قلع و قمع بنا مشمول مرور زمان میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
چنانچه دادگاه ضمن تعیین مجازات ،حکم به قلع و قمع بنا در بزه تغییر کاربری غیرمجاز موضوع ماده 3قانون
حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب 1374با اصلاحات و الحاقات بعدی صادر کند و با سپری شدن
مدت پنج سال از تاریخ قطعیت رأی ،حکم به هر علتی اجرا نشود ،با توجه به بند »ث« ماده 107قانون مجازات
اسلامی مصوب ،1392مجازات مندرج در دادنامه مشمول مرور زمان است؛ اما قلع و قمع بنا هر چند جزء
لاینفک حکم کیفری است ،از آنجا که ماهیت مجازات ندارد و امری حقوقی است ،مشمول مرور زمان موضوع
ماده 107قانون یادشده نمیشود.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه