استعلام
با توجه به اینکه ماده 170قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392مقرر داشته است در احضاریه متهم باید
نتیجه عدم حضور متهم قید شود؛ خواهشمند است اعلام فرمایید:
-1آیا صراحت این ماده صرفاً ناظر بر احضار نخستین متهم است و یا در احضاریهای که برای تشکیل جلسات
مواجهه حضوری نیز صادر میشود ،باید نتیجه عدم حضور متهم درج شود؟
-2نتیجه عدم حضور متهم در جلسات مواجهه حضوری ،وفق ماده 179قانون یادشده جلب است و یا آنکه
برای عدم حضور متهم در جلسات مواجهه حضوری ،نتیجه دیگری مترتب میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
1و -2از ماده 229قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392چنین مستفاد است که احضار متهم جز در
مواردی که حضور او برای انجام تحقیقات ضرورت داشته باشد ،ممنوع است؛ بنابراین ،در مواردی که برای
اقداماتی مانند تفهیم اتهام یا مواجهه حضوری ،حضور متهم ضرورت داشته ب اشد ،در صورت عدم حضور بدون
عذر موجه باید وفق ماده 179این قانون ،متهم جلب شود و نتیجه عدم حضور هم مطابق ماده 170قانون یادشده
در احضاریه ذکر شود .در این موارد ،خواستن متهم از کفیل یا وثیقهگذار مانع صدور دستور جلب او توسط مقام
قضایی نیست؛ عبارت ذیل ماده 500قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392نیز مؤید این نظر است.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه