مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۱۸۱

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه پس از پذیرش واخواهی ،ضمن نقض دادنامه سابقالصدور ،قرار عدم صلاحیت به شایستگی دادگاه محل اقامت واخواه صادر شود: -1آیا املاک ،خودرو و حسابهای بانکی واخواه که قبلاً توسط اجرای احکام مدنی در معیت دادگاه صادرکننده رأی غیابی با اعطای نیابت به واحد اجرای احکام مدنی دادگاه محل استقرار این اموال توقیف شده است ،را میتوان رفع توقیف کرد؟ -2آیا پس از نقض دادنامه سابقالصدور و صدور قرار عدم صلاحیت ،دادگاه محل اقامت واخواه رأساً میتواند دستور رفع توقیف اموال را صادر کند؟ -3با توجه به نقض دادنامه سابقالصدور و صدور قرار عدم صلاحیت به شایستگی دادگاه محل اقامت واخواه، آیا واحد اجرای احکام مدنی در معیت دادگاه صادر کننده رأی غیابی ،باید پرونده اجرایی را رأساً ارسال کند و یا آنکه این اقدام باید به درخواست شعبه مرجوعالیه صورت گیرد؟ -4در صورت اعتقاد به عدم توقیف اموال تا تعیین تکلیف نهایی ،معترض ثالث اجرایی به کدام مرجع و با چه خواستهای باید مراجعه کند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

1و -2اولاً ،چنانچه به استناد تبصره یک ماده 306قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379محکومعلیه از حکم غیابی واخواهی کند ،با صدور قرار قبولی واخواهی تا رسیدگی و صدور حکم و قطعیت آن اجرای حکم متوقف میشود و توقف اجرای حکم ،با اعاده عملیات اجرایی ملازمهای ندارد؛ به عبارت دیگر ،صرف قبولی واخواهی محکومعلیه موجب رفع توقیف از اموال و حسابهای بانکی وی نیست و از شمول ماده 39قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356خارج است. ثانیاً ،در فرض سؤال که دادگاه پس از صدور قرار قبولی واخواهی ،قرار عدم صلاحیت به شایستگی دادگاه محل اقامت واخواه صادر کرده است ،صرف صدور قرار یادشده به معنای عدم صلاحیت این دادگاه نمیباشد و چه بسا در اثر ایجاد اختلاف در صلاحیت ،بر اساس تصمیم مرجع حل اختلاف معلوم شود که همین دادگاه صالح به رسیدگی است .در هر صورت ،اقدامات اجرایی که از سوی دادگاه فاقد صلاحیت محلی انجام شده است ،دارای اعتبار قانونی است؛ مگر آنکه به تشخیص دادگاه صالح ،به لحاظ عدم رعایت مقررات مربوط ابطال شود. 3و -4اولاً ،از مواد 25و 26قانون اجرای احکام مدنی مصوب ،1356چنین مستفاد است که در فرض سؤال واحد اجرا ی احکام مدنی دادگاه صادر کننده رأی غیابی ،پرونده اجرایی را رأساً نزد دادگاه صالح ارسال میکند و نیاز به درخواست آن مرجع نیست. ثانیاً ،رسیدگی به اعتراض ثالث اجرایی نیز با دادگاه صالح است و دادگاه صادرکننده حکم غیابی که از خود نفی صلاحیت کرده است ،اختیار رس یدگی به این اعتراض را ندارد؛ زیرا با احراز عدم صلاحیت خود نسبت به اصل دعوا تا تعیین تکلیف مرجع صالح ،نمیتواند هیچ اقدام دیگری؛ از جمله رسیدگی به اعتراض ثالث اجرایی و رفع اثر از توقیف انجام شده به عمل آورد. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۱۸۱ مورخ ۱۴۰۴/۰۸/۲۴ | مرکز حقوقی راهبرد