استعلام
الف -در مواردی که بین شاکی )مصدوم( و متهم ،قرارداد پیمانکاری برقرار باشد یا اینکه حرفه شاکی از مشاغل
صنفی باشد ،آیا رسیدگی به موضوع در صلاحیت دادگاه صلح قرار دارد؟
ب -آیا ملاک در صلاحیت دادگاه صلح نسبت به حوادث ناشی از کار ،شمول قانون کار نسبت به حادثه است و
یا آنکه به نحو اطلاق رسیدگی به هرگونه حادثه منجر به فوت یا جرح که حین انجام کار واقع شود ،در صلاحیت
دادگاه صلح است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1با عنایت به مواد 95و 171قانون کار مصوب 1369و ماده 12قانون مسؤولیت مدنی مصوب 1339و با
لحاظ ماده 60قانون تأمین اجتماعی مصوب 1354در بیان »حوادث ناشی از کار« در مواردی که روابط بین
اشخاص مشمول قانون کار باشد ،رسیدگی به حوادث ناشی از کار در صلاحیت دادگاه صلح موضوع بند 9ماده
12قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1402میباشد؛ بنابراین ،اشخاصی مانند پیمانکار که از شمول قانون
کار خارج میباشند ،رسیدگی به جنبه عمومی و خصوصی حادثه منتهی به مصدوم شدن آنها از صلاحیت دادگاه
صلح موضوع بند 9ماده 12قانون شوراهای حل ا ختلاف خارج است؛ در خصوص فرد صنفی ،حسب مورد و
بر اساس شمول یا عدم شمول تعریف کارگر موضوع ماده 2قانون کار مصوب 1369بر آنها ،حکم قضیه متفاوت
است؛ تشخیص مصداق بر عهده مرجع قضایی رسیدگیکننده است.
-2با توجه به پاسخ بند یک ،پاسخ به این پرسش ،روشن است.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه