استعلام
چنانچه تجویز اعاده دادرسی توسط دیوان عالی کشور به موجب یکی از بندهای ماده 474قانون آیین دادرسی
کیفری مصوب 1392صورت گرفته باشد ،آیا دادگاه همعرض میتواند با استناد به بندهای دیگر ماده قانونی
یادشده اتخاذ تصمیم نماید؟ آیا در این وضعیت رأی اخیر وجاهت دارد و قابل اجرا است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اعاده دادرسی از طرق فوق العاده دادرسی و استثنایی بر اعتبار امر مختومه است که باید تنها در موارد منصوص
قانونی صورت پذیرد .از این رو قانونگذار در ماده 474قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392آن را تنها به
جهات خاصی محدود کرده و همچنین به سبب اهمیت خاص آراء کیفری ،رسیدگی به تقاضای اعاده دادرسی در
خصوص این آراء را به احراز انطباق درخواست اعاده دادرسی با یکی از موارد مندرج در ماده 474قانون
یادشده و تجویز از سوی دیوان عالی کشور منوط دانسته است؛ بنابراین ،دادگاه همعرض که پس از تجویز اعاده
دادرسی از سوی دیوان عالی کشور به لحاظ یکی از جهات مزبور پرونده برای رسیدگی مجدد به آن ارجاع
میشود ،تنها در خصوص تجویز انجام شده ،مجاز به رسیدگی مجدد است و حق رسیدگی به دیگر جهاتی که
نسبت به درخواست توسط دیوان عالی کشور تجویز نشده است را ندارد؛ زیرا چه بسا جهات مذکور قبلاً مطرح
و از سوی دیوان عالی کشور مردود اعلام شده باشد.
شایسته ذکر است در فرضی که دادگاه همعرض به جهات دیگری غیر از جهت تجویز شده از سوی دیوان عالی
کشور ،به اعاده دادرسی رسیدگی و رأی صادر کند ،رأی صادره تا زمانی که از طرق قانونی نقض نشود ،به قوت
و اعتبار خود باقی است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه