استعلام
آیا پس از صدور گواهی عدم پرداخت به نام دارنده اولیه سند تجاری )مانند چک یا سفته( ،میتوان برای دارنده
جدیدی که پس از آن سند را به انتقال گرفته است ،اجراییه صادر کرد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،پس از واخواست سند تجاری ،انتقال حقوق دارنده به شخص ثالث وفق مقرارت خاصی که در مواد 270و
271قانون تجارت مصوب 1311پیشبینی شده است ،به عمل میآید.
ثانیاً ،به منظور برخورداری از امتیازات قانونی راجع به اسناد تجاری موضوع قانون تجارت ،انتقال این اسناد؛ از
جمله چک باید مطابق مقررات قانونی مربوط صورت گیرد و با انتقال چک واخواستشده )برگشتشده( بدون
رعایت مقررات مربوط ،بر منتقلالیه ،عنوان »دارنده« سند تجاری اطلاق نمیشود و در نتیجه از مزایای اسناد تجاری
برخوردار نخواهد بود.
ثالثاً ،در فرض سؤال که دارنده پس از صدور گواهینامه عدم پرداخت ،چک را به شخص دیگری انتقال داده است،
این انتقال از شمول مقررات قانون تجارت مصوب 1311و ماده ) 23اصلاحی (1397قانون صدور چک مصوب
1355با اصلاحات و الحاقات بعدی خارج است؛ زیرا منتقلالیه ،دارنده موضوع قانون اخیرالذکر محسوب نمیشود
و مقصود از دارنده نهایی مذکور در تبصره یک )اصلاحی (1400ماده 21مکرر قانون اخیر ،شخصی است که
گواهی نامه عدم پرداخت به نام وی صادر شده است .بنا به مراتب پیشگفته ،در فرض سؤال ،صدور اجراییه وفق
ماده 23یادشده برای منتقلالیه امکانپذیر نیست.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه