مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۱۱۱

تاریخ نظریه:

استعلام

در صورتی که گواه در مقر دادگاه دیگری اقامت داشته باشد ،با توجه به ماده 245قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379آیا دادگاه مکلف است از دادگاه محل توقف گواه بخواهد که گواهی او را استماع کند و یا آنکه دادگاه در این خصوص دارای اختیار است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

از عبارات ماده 245قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379که مقرر میدارد » :در صورتی که گواه در مقر دادگاه دیگری اقامت داشته باشد دادگاه میتواند از دادگاه محل توقف او بخواهد که گواهی او را استماع کند« ،الزام و تکلیف دادگاه مبنی بر اقدام وفق این ماده استفاده نمیشود؛ مفاد ماده 253این قانون نیز مؤید این دیدگاه است .با وجود این ،از آنجا که حضور شاهد در دادگاه رسیدگیکننده برای او ایجاد زحمت میکند و به سبب حکم ماده 247همین قانون ،ممکن است این امر برای اصحاب دعوا نیز پرداخت هزینه رفت و آمد و جبران خسارات ناشی از آن را در پی داشته باشد ،دادگاه باید در احضار شاهدی که در مقر دادگاه دیگری اقامت دارد ،این موارد را مد نظر قرار دهد .شایسته ذکر است با توجه به ماده 659 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب » ،1392به کارگیری سامانههای ویدئو کنفرانس و سایر سامانههای ارتباطات الکترونیکی به منظور تحقیق از اصحاب دعوی ،اخذ شهادت از شهود یا نظرات کارشناسی در صورتی مجاز است که هویت ،اعتبار اظهارات فرد مورد نظر و ثبت مطمئن سوابق صورت پذیرد«. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۱۱۱ مورخ ۱۴۰۴/۰۹/۱۹ | مرکز حقوقی راهبرد