استعلام
وفق ماده 8قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیر منقول مصوب ،1403مراجع قضایی مکلف هستند
تصمیمات و آرای قطعی مربوط به ایجاد و سلب هر گونه حق عینی مربوط به ابنیه و املاک و اراضی و یا تخریب
بنا را به به صورت آنی به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اعلام کنند .آیا در خصوص پروندههای کیفری مانند
تغییر کاربری یا تخریب ،اجرای احکام کیفری تکلیفی در اجرای این ماده دارد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً» ،مراجع قضایی« مندرج در صدر ماده 8قانون الزام به ثبت ر سمی معاملات اموال غیر منقول مصوب 1403و
عبارت »آراء قطعی صادره در خصوص تغییر کاربری یا تخریب بنا« مندرج در ماده یادشده ،اعم از مراجع حقوقی
و کیفری و آراء قطعی صادره از سوی این مراجع است.
ثانیاً ،با توجه به این که ماده یادشده از حیث تکلیف مراجع قضایی به انعکاس تصمیمات و آراء قطعی موضوع این
ماده به سامانه ساکت است و از این حیث که تکلیف یادشده حسب مورد در مراجع قضایی به صورت متمرکز و
توسط واحد خاصی انجام گیرد و یا مرجع صادرکننده رأی قطعی؛ بهویژه شعبه ذیربط رأساً اقدام به این امر کند
دارای اجمال میباشد ،موضوع باید به نحو مقتضی در تصویب دستورالعمل این ماده مورد توجه قرار گیرد و در
خصوص آن تعیین تکلیف شود.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه