استعلام
با توجه به تشکیل دادگاههای صلح و با توجه به لزوم رسیدگی به جرایم ارتکابی اطفال و نوجوانان در دادگاه
اطفال ،آیا جرایم در صلاحیت دادگاه صلح که از ناحیه اطفال و نوجوانان ارتکاب مییابد باید در دادگاههای کیفری
دو )ویژه اطفال( رسیدگی شود و یا دادگاه صلح؟ آیا اختصاص شعبی از دادگاههای صلح به عنوان دادگاه اطفال و
نوجوانان امکانپذیر است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
با عنایت به عموم و اطلاق عبارت مذکور در صدر ماده 304قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و اختصاصی
بودن دادگاه اطفال و نوجوانان ،علیالاصول صلاحیت دادگاه اطفال و نوجوانان )جز در مواردی که به حکم قانون
مستثنی شده نظیر ماده 315این قانون( منصرف از نوع جرم بوده و به کلیه جرایم این اشخاص در این دادگاه
رسیدگی میشود .بر این بنیاد رسیدگی به جرایم ارتکابی موضوع بندهای 9و 10ماده 12قانون شوراهای حل
اختلاف مصوب 1402در فرضی که مرتکب طفل و فرد کمتر از 18سال تمام شمسی باشد ،در صلاحیت دادگاه
اطفال و نوجوانان است و مطابق قسمت اخیر تبصره 2ماده 304قانون آیین دادرسی کیفری چنانچه قبل از شروع
به رسیدگی سن متهم از 18سال تمام تجاوز کند ،رسیدگی به اتهام وی )چنانچه از جرایم موضوع بندهای 9و 10
ماده 12قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1402باشد( در دادگاه صلح صورت میگیرد و با عنایت به ماده 17
قانون شوراهای حل اختلاف ،متهم از کلیه امتیازاتی که در دادگاه اطفال و نوجوانان اعمال میشود ،بهرهمند میگردد.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه