استعلام
استنکاف مرتهن از فک رهن مال مرهونه )سند رسمی ملک( پس از وصول طلبش ،آیا اتلاف مال موضوع ماده
328قانون مدنی محسوب میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
در فرض سؤال که طلب مرتهن تأدیه شده است؛ اما وی از فک رهن از عین مرهونه )یک قطعه ملک( استنکاف
میکند ،با عنایت به مواد 302 ،36 ،31 ،30و 311قانون مدنی ،صرف استنکاف مرتهن از عودت مال و فک رهن
موجب تلقی آن به عنوان مال تلف شده و مشمول حکم ماده 328قانون یادشده بر آن نمیشود؛ زیرا محرومیت
مالک از مالکیت و استرداد مال امری استثنایی و خلاف اصل است و صرفاً در موارد مصرح قانونی مانند حکم مقرر
در تبصره یک ماده یک قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیر منقول مصوب 1403جایز است؛ بر این
اساس ،در فرض سؤال ،دعوای راهن مبنی بر الزام مرتهن به فک رهن از ملک ،در ماهیت قضیه مسموع است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه