استعلام
چنانچه پروندهای پیش از تشکیل دادگاههای صلح ،در دادگاه عمومی حقوقی تشکیل شود و سپس در خصوص آن
قرار عدم صلاحیت محلی به شایستگی دادگاه عمومی حقوقی دی گری صادر شود و در این فاصله و پیش از ثبت
پرونده در مرجع اخیر ،دادگاه صلح تشکیل شود ،با توجه به حکم ماده 22آیین نامه قانون شوراهای حل اختلاف
مصوب ،16/3/1403آیا دادگاه مرجوعالیه میتواند با این استدلال که نصاب خواسته در صلاحیت دادگاه صلح
است ،قرار عدم صلاحیت صادر کند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
از آنجا که وفق ماده 26قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379مناط
صلاحیت تاریخ تقدیم دادخواست است؛ مگر در مواردی که خلاف آن مقرر شده باشد؛ در فرض سؤال که در زمان
تقدیم دادخواست موضوع در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی بوده و این مرجع صرفاً به لحاظ عدم صلاحیت محلی،
قرار عدم صلاحیت صادر و پرونده را نزد دادگاه عمومی حقوقی دیگر ارسال کرده است ،موضوع مشمول ماده 26
یادشده است؛ همچنین در چنین فرضی قید »ثبت در دادگاه« موضوع ماده 22آییننامه قانون شوراهای حل اختلاف
مصوب 1403/3/16محقق شده است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه