مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۳/۸۸۶

تاریخ نظریه:

استعلام

قانونگذار در بند »پ« ماده یک قانون برنامه پنجمساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب 1403 اقدام به بازتعریف عبارت »دستگاههای اجرایی« نموده است؛ با توجه به تفاوت این تعریف نسبت به تعاریف گذشته؛ همانند ماده 5قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386با اصلاحات بعدی و یا ماده 29قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی ،اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1395با اصلاحات بعدی ،ابهاماتی در خصوص اجرای قانون صدرالذکر به وجود آمده است .در همین راستا خواهشمند است به پرسشهای زیر پاسخ دهید: -1با توجه به تبصره یک بند »پ« ماده یک قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ،1403آیا در این قانون ،مؤسسات و نهادهای عمومی غیر دولتی همانند شهرداریها در زمره دستگاههای اجرایی محسوب میشوند؟ -2آیا مقصود از واژه »دستگاهها« در ماده 21و همچنین در بندهای »الف« و »ب« ماده 106قانون یادشده، همان »دستگاههای اجرایی« است؟ آیا شهرداریها مشمول این مواد ،بندها و اجزاء آن میباشند؟ -3با توجه به اینکه قانونگذار در صدر بند »ب« ماده 117قانون برنامه هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران از عبارت »دستگاههای اجرایی موضوع ماده 5قانون مدیریت خدمات کشوری« استفاده نموده است ،آیا نهادها و مؤسسات عمومی غیر دولتی همانند شهرداریها مشمول عبارت »در هر حال ارجاع اختلاف میان دستگاههای اجرایی به قوه قضاییه ،منوط به تأیید هیأت وزیران است« در انتهای بند مذکور میباشند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

1و -3با توجه به بند »پ« ماده یک قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ،1403 مقصود از دستگاه اجرایی مصادیقی است که در این بند احصا شده است و با عنایت به تبصره یک بند »پ« ماده یک این قانون ،تعریف دستگاه اجرایی در دیگر قوانین همچنان به قوت خود باقی است؛ بر این اساس ،در مواردی که در قانون یادشده دستگاه اجرایی به نحو مطلق ذکر شده است ،مشمول تعریف بند »پ« ماده یک قانون است و در نتیجه ،شامل نهادها و مؤسسات عمومی غیر دولتی؛ از جمله شهرداریها نمیشود؛ اما در خصوص بند »ب« ماده 117این قانون که عبارت دستگاههای اجرایی موضوع ماده 5قانون مدیریت خدمات کشوری قید شده است ،شامل نهادها و مؤسسات عمومی غیر دولتی؛ از جمله شهرداری ها نیز میشود؛ عبارت ذیل این بند مؤید این برداشت است. -2عبارت دستگاه یا دستگاهها )بدون واژه اجرایی( مذکور در بندهای »الف« و »ب« )شق 1و (2ماده 106 قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ،1403ناظر بر دستگاههای مذکور در صدر همین ماده است و عبارت دستگاههای مذکور در ماده 21این قانون ،مطلق نیست و همراه با قید »که از بودجه عمومی استفاده میکنند« به کار رفته است. فریده شکری معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۳/۸۸۶ مورخ ۱۴۰۴/۰۶/۲۶ | مرکز حقوقی راهبرد