مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۳/۸۷۶

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه در فرایند اجرای حکم مشخص شود عملاً استفادهای از منزل مسکونی یا آپارتمان محکومعلیه نمیشود، اولاً ،آیا همچنان این ملک در زمره مستثنیات تلقی میشود یا اینکه قابل توقیف ،مزایده و استیفای دین از محل آن است؟ به عبارت دیگر ،آیا وجه تسمیه »مسکونی« و قابلیت »سکونت« فینفسه برای تلقی مستثنیات دین موضوعیت دارد و یا آنکه »استفاده و بهرهبرداری عملی به صورت مسکونی« موضعیت دارد؟ ثانیاً ،چنانچه سابقاً دادرس اجرای احکام مدنی ملک یا بخشی از آن را در زمره مستثنیات تلقی کرده باشد؛ اما ثابت شود به سبب عدم بهرهبرداری عملی جزء مستثنیات محسوب نمیشود ،آیا دادرس میتواند از تصمیم خود عدول کند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،با عنایت به بند »الف« ماده 24قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394و تبصره یک آن ،منزل مسکونی که در حد نیاز و شأن عرفی محکوم علیه در حالت اعسارش است ،در صورتی جزء مستثنیات دین تلقی میشود که محل سکونت وی باشد .بر این اساس ،در فرض سؤال که منزل مسکونی خالی از سکنه است و محکومعلیه عملاً هیچ استفادهای برای سکونت از آن نمیکند ،جزء مستثنیات دین محسوب نمیشود. ثانیاً ،تصمیم دادرس در خصوص مستثنیات دین بودن یا نبودن منزل مسکونی تصمیم قضایی است؛ بنابراین ،چنانچه دادرس اجرای احکام بدون احراز شرایط مذکور ملک را جزء مستثنیات دین تلقی کند و سپس دلایلی مبنی بر عدم سکونت و بهرهبرداری محکوم علیه از ملک و عدم شمول عنوان مستثنیات بر آن به دست آید ،میتواند از تصمیم قبلی خود عدول کند. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۳/۸۷۶ مورخ ۱۴۰۳/۱۲/۲۵ | مرکز حقوقی راهبرد