استعلام
وفق ماده 522قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379خسارت تأخیر تأدیه
دین تا تاریخ تأدیه از سوی داین قابل مطالبه میباشد .در فرضی که محکومبه وجه نقد است و محکومعلیه به جای
پرداخت وجه نقد ،مبادرت به معرفی مال به منظور تأدیه دین خویش از طریق مزایده و فروش مینماید؛ اولاً ،تاریخ
تأدیه محکومبه چه زمانی است؟ تاریخ معرفی مال؛ تاریخ مزایده و فروش مال؛ تاریخ تنفیذ مزایده و یا تاریخ
تحویل مال به مالک )خریدار( جدید؟
ثانیاً ،چنانچه مال مذکور در هر دو نوبت مزایده به فروش نرسد و محکومله آن را به عنوان تمام یا قسمتی از
محکومبه قبول کند ،تاریخ تأدیه محکومبه چه زمانی است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،در فرضی که محکوم علیه در قبال بدهی مالی معرفی کند و در مزایده به فروش برسد ،با عنایت به ماده 157
قانون اجرای احکام مدنی مصوب ،1356خسارت تأخیر تأدیه )در صورت مطالبه محکومله( تا زمان اجرای کامل
حکم یعنی پرداخت وجه حاصل از فروش مال معرفی شده به محکومله ،قابل محاسبه خواهد بود.
ثانیاً ،در مواردی که مال مورد مزایده خریدار نداشته باشد و محکومله مال را قبول کند و محکومعلیه در مهلت مقرر
در ماده 144قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356اقدام نکرده باشد ،از آنجا که با قبول محکومله بیع محقق
میشود ،خسارت تأخیر تأدیه تا تاریخ قبول توسط محکومله محاسبه میشود .بدیهی است چنانچه محکومعلیه وفق
ماده 144یادشده تمامی بدهی و خسارات و هزینههای اجرایی را پرداخت کند ،خسارت تأخیر تأدیه تا زمان
پرداخت بدهی توسط وی قابل محاسبه است
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه