استعلام
با توجه به لایحه قانونی نحوه خرید و تملک اراضی و املاک برای اجرای برنامههای عمومی ،عمرانی و نظامی دولت
مصوب 1358با اصلاحات و الحاقات بعدی ،آیا کمیسیون موضوع تبصره 5ماده 96قانون شهرداری مصوب 1334
با اصلاحات و الحاقات بعدی ،در مورد املاکی که مالک آن مشخص نبوده و یا به ثبت نرسیده باشد ،همچنان به
قوت خود باقی است و باید در شهرداری ها تشکیل شود و یا آنکه با وجود تصویب این لایحه قانونی کمیسیون
موضوع تبصره 5ماده 96یادشده موضوعیت خود را از دست داده است و اساساً شهرداریها در خصوص موارد
مشمول این تبصره باید وفق ترتیبات مذکور در لایحه قانونی یادشده اقدام کنند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،تبصره 5ماده 96قانون شهرداری مصوب 1334با اصلاحات و الحاقات بعدی به موجب ردیف 98قانون
فهرست قوانین و احکام نامعتبر در حوزه شوراها و شهرداریها مصوب 1400منسوخ و نامعتبر اعلام شده است و بر
این اساس ،در فرض سؤال موجب قانونی برای استناد به این تبصره و اقدام توسط کمیسیون موضوع آن نیست.
ثانیاً ،وفق تبصره 4ماده واحده قانون نحوه تقویم ابنیه ،املاک و اراضی مورد نیاز شهرداریها مصوب 1370؛ از
جمله در صورتی که به سبب مجهول بودن مالک ،عدم صدور سند مالکیت و اختلاف در مالکیت ،انتخاب کارشناس
برای تعیین قیمت روز ابنیه و املاک موضوع صدر ماده واحده و تبصره یک آن امکانپذیر نباشد ،دادگاه صالح حداکثر
ظرف پانزده روز از تاریخ مراجعه شهرداریها به دادگاه ،کارشناس تعیین میکند؛ حکمی که در تبصره 2ماده 4
لایحه قانونی نحوه خرید و تملک اراضی و املاک برای اجرای برنامه های عمومی ،عمرانی و نظامی دولت مصوب
1358با اصلاحات و الحاقات بعدی نیز پیشبینی شده است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه