استعلام
آیا آراء دادگاه صلح که قابل تجدید نظرخواهی است به دادستان ابلاغ میشود؟ در صورت ابلاغ آیا دادستان حق
تجدید نظرخواهی دارد؟
در صورتی که جرم درجه 7مجازات حبس نداشته و در دادگاه کیفری رسیدگی و به صدور رأی منتهی شود ،آیا
رأی دادگاه قطعی است؟ به عبارت دیگر ،آی ا قطعیت آرای محاکم صلح در امور کیفری ناظر بر آرای صادره از
دادگاه صلح است یا ناظر بر میزان مجازات بدون توجه به مرجع صادرکننده رأی؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،مستفاد از ماده 17قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1402و در اجرای مقررات آیین دادرسی کیفری
در دادگاههای صلح در موارد سکوت قانون یادشده و با لحاظ ماده 380قانون آیین دادرسی کیفری مصوب
1392ابلاغ آرای کیفری دادگاههای صلح به دادستان ضرورت دارد و این آرا در مواردی که قابل تجدید نظر
باشد ،از سوی دادستان قابل تجدید نظرخواهی است.
ثانیاً ،با توجه به اینکه مطابق ماده 427قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392اصل بر قابل اعتراض بودن
آرای دادگاههای کیفری است و قطعی بودن آنها جنبه استثنایی داشته و نیازمند تصریح است و با توجه به اینکه
تبصره 5ماده 12قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1402مبنی بر قطعی بودن آرای دادگاه صلح به صراحت
عبارات آن ،ناظر بر آرای دادگاه صلح است و به دلیل وضع مقررهای بر خلاف اصل قابلیت تجدید نظر آرای
دادگاه ها به آرای سایر محاکم قابل تسری نیست ،لذا آرای صادره از سایر دادگاه ها در جرایم تعزیری درجه 7
که مجازات قانونی آن حبس نباشد ،قابل تجدید نظر است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه