مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۳/۸۳۰

تاریخ نظریه:

استعلام

در دعوای اعلام بطلان معامله به لحاظ فقدان قصد و رضا ،خواهان دلیلی برای اثبات ادعای خود ارائه نکرده و اتیان سوگند از سوی خواندگان را درخواست کرده است؛ آیا می توان قرار اتیان سوگند خواندگان بر نفی قصد و رضای خواهان را صادر کرد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،با توجه به حکم مقرر در ماده 1335قانون مدنی ،توسل به سوگند زمانی ممکن است که دعوای مدنی به موجب اقرار ،شهادت و یا علم قاضی بر مبنای اسناد و یا امارات ثابت نشده باشد و با لحاظ ماده 271قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379تا زمانی که دیگر ادله قانونی موجود باشد ،نوبت به توسل به سوگند نمیرسد و با لحاظ ماده 1328قانون مدنی ،نبود دلیل اثبات خلاف ادعای خواهان توسط خوانده نیز برای توسل به سوگند شرط است. ثانیاً ،در فرض سؤال که دعوای اعلام بطلان معامله به ادعای فقدان قصد و رضا مطرح شده و خواهان دلیلی بر اثبات ادعای خود ارائه نکرده و اتیان سوگند از سوی خواندگان را درخواست کرده است ،مفروض آن است درخواست اتیان سوگند حسب مورد بر نفی یا اثبات قصد مشترک طرفین صورت میگیرد و نه قصد فردی هر یک از طرفین و بر این اساس ،ترتیب اثر دادن به درخواست سوگند مطرح شده از سوی خواهان ،با منع قانونی مواجه نیست. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۳/۸۳۰ مورخ ۱۴۰۴/۰۳/۱۳ | مرکز حقوقی راهبرد