استعلام
درخواست مطالبه خسارت یا وجه با جلب نظر کارشناس ،اگر با ارجاع امر به کارشناس حکم به نفع خواهان صادر
شود )به عنوان مثال 10میلیارد تومان( ،اما خواهان به مبلغ کارشناسی معترض باشد و از رأیی که به نفع او صادر
شده )فقط از نظر مبلغ کارشناسی( اعتراض کند ،هزینه دادرسی تجدیدنظر خواهی وی چگونه و بر اساس چه مبلغی
باید تعیین شود؟
آیا هزینه دادرسی باید بر اساس مبلغ رأی اولیه )کهه در این مثال 10میلیارد تومان است( محاسبه شود؟ یا بر اساس
ماده 3قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین ،در این مرحله نباید هزینه دادرسی از
وی اخذ شود؟
سؤال اساسی این است که در این فرض ،هزینه دادرسی باید به چه میزان دریافت شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
نظر اکثریت:
نظر به اینکه در فرض سؤال تجدید نظرخواه نسبت به محکومبه مندرج در رأی مرجع بدوی اعتراضی ندارد و مدعی
است استحقاق وی بیش از آن میباشد و م فروض آن است که تجدید نظرخواه صرفاً خواسته خود را بیش از مبلغ
محکومبه اعلام و میزان آن را دقیقاً مشخص نکرده و به تعیین بر اساس نظر کارشناس محول کرده است ،موضوع
مشمول بند 14ماده 3قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب 1373با
اصلاحات و الحاقات بعدی میباشد؛ همچنان که در فرض مشمول بند یادشده ،چنانچه دادگاه بدوی عدم استحقاق
خواهان به نحو کلی را نیز احراز کرده باشد ،هزینه تجدید نظرخواهی بر اساس همین بند محاسبه و وصول میشود.
نظر اقلیت:
از آنجا که خواهان در واقع مدعی است که دادگاه میزان خواسته را به درستی تعیین نکرده است ،مشمول بند 14
ماده 3قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب 1373با اصلاحات و الحاقات
بعدی نمیشود؛ زیرا حکم موضوع این بند ،حکمی استثنایی است و باید تفسیر محدود شود؛ همچنان که در مرحله
اجرا و محاسبه هزینه دادرسی مراحل نخستین و تجدید نظر با پیچیدگی مواجه می شود؛ بنابراین در این موارد نیز
میزان محکومبه ملاک ابطال تمبر تجدید نظرخواهی خواهان است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه