استعلام
دعوای الزام به ثبت واقعه ازدواج ،در صلاحیت چه دادگاهی است؟ در صورت فوت زوج ،آیا این دعوا به طرفیت
وراث قابل طرح است؟ در صورت طرح ،آیا واقعه ازدواج باید به اثبات برسد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،همانگونه که در رأی وحدت رویه شماره 560مورخ 1370/3/21هیأت عمومی دیوان عالی کشور آمده
است ،دعوای الزام به ثبت واقعه ازدواج )الزام به تنظیم سند رسمی نکاحیه و ثبت واقعه ازدواج در دفتر رسمی
ازدواج( از متفرعات دعوای راجع به نکاح است و با توجه به اطلاق بند 2ماده 4قانون حمایت خانواده مصوب
،1391رسیدگی به این دعوا در صلاحیت دادگاه خانواده است؛ هرچند آنگونه که در فرض سؤال آمده است ،به
طرفیت وراث زوج مطرح شود.
ثانیاً ،قابلیت استماع دعوای الزام به ثبت واقعه ازدواج ،مستلزم طرح دعوای مستقل اثبات زوجیت و یا طرح آن به
عنوان خواستهای در کنار دعوای الزام به ثبت واقعه ازدواج نمیباشد و دادگاه میتواند در مقام رسیدگی به دعوای
یادشده ،زوجیت بین طرفین را احراز کند.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه