مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۳/۶۸۲

تاریخ نظریه:

استعلام

آیا کاهش یا افزایش خواسته حسب مورد در دادگاه صلح یا دادگاه عمومی حقوقی به کمتر یا بیشتر از نصاب صلاحیت دادگاه صلح )یکصد میلیون تومان( ،موجب تغییر در صلاحیت دادگاه رسیدگیکننده میشود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،با توجه به نصاب مقرر در بند یک ماده 12قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1402و از آنجا که صلاحیت دادگاه صلح نسبت به محاکم عمومی حقوقی از نوع صلاحیت نسبی است و با لحاظ ماده 17همین قانون ،چنانچه خواهان در جلسه اول دادرسی خواسته خود را افزایش دهد؛ بهگونه ای که از نصاب صلاحیت دادگاه صلح خارج باشد ،باید قرار عدم صلاحیت به شایستگی دادگاه عمومی حقوقی صادر شود. ثانیاً ،در خصوص صلاحیت نسبی به معنای اخص آن؛ از آ نجایی که دادگاه عمومی حقوقی صلاحیت رسیدگی به دعاوی با نصاب بیش از نصاب مقرر برای دادگاه صلح را دارد و با توجه به اینکه امکان کاهش خواسته محدود به جلسه اول رسیدگی نمیباشد و پذیرش تأثیر کاهش خواسته در صلاحیت دادگاه ،شائبه اعطای اختیار تغییر مرجع صالح به خوا هان در تمامی مراحل رسیدگی را ایجاد می کند؛ بنابراین ،کاهش خواسته در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی برای رسیدگی به پرونده ای که در جریان رسیدگی است و در زمان تقدیم دادخواست وفق مقررات مربوط در صلاحیت این دادگاه بوده است ،تاثیری ندارد. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۳/۶۸۲ مورخ ۱۴۰۳/۱۱/۲۸ | مرکز حقوقی راهبرد