استعلام
-1آیا خرید و فروش رمزارزها )مانند بیتکوین( صحیح است؟
-2آیا در دین پولی مدیون میتواند با دادن رمزارز برائت ذمه حاصل کند؟
-3آیا رمزارزها از مصادیق پول خارجی مندرج در بند یک ماده 62قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و
انقلاب در امور مدنی مصوب 1379میباشد؟
-4چنانچه شخصی به پرداخت رمزارز متعهد شده باشد ،آیا دعوای مطالبه رمزارز مسموع است؟ آیا میتوان حکم
بر محکومیت شخص به پرداخت رمزارز صادر کرد؟ آیا چنین حکمی قابلیت اجرا دارد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
با لحاظ ماده 12آییننامه استخراج رمز داراییها مصوب 1401/6/6هیأت وزیران با اصلاحات و الحاقات بعدی،
نظر به اینکه وفق بند یک تصویبنامه »شرایط استفاده از رمزارزها« به شماره /58144ت 55637هـ مورخ
1398/5/13هیأت وزیران »استفاده از رمزارزها صرفاً با قبول مسؤولیت خطرپذیری از سوی متعاملین صورت
میگیرد و مشمول حمایت و ضمانت دولت و نظام بانکی نبوده و استفاده از آن در مبادلات داخل کشور مجاز
نیست« ،دعوای مطالبه رمزارز قابلیت استماع ندارد؛ بر این اساس پاسخ به دیگر پرسشهای مطرحشده در خصوص
نحوه اجرای محکومیت به پرداخت رمزارز منتفی است؛ شایسته ذکر است اظهار نظر در خصوص انطباق یا عدم
انطباق رمزارز با مصادیق پول خارجی از وظایف این اداره کل خارج است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه