مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۳/۶۰۲

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه پس از صدور رأی قطعی از سوی کمیسیون موضوع ماده 99و یا ماده 100قانون شهرداری مصوب 1334 با اصلاحات و الحاقات بعدی مبنی بر پراخت جریمه ،متخلف طوعاً بنای احداثی را قلع کند ،مرجع اجرا با چه تکلیفی مواجه است؟ آیا جریمه باید اخذ شود؟ آیا عدم اجرای رأی کمیسیون ،تخلف انتظامی محسوب میشود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،با توجه به اینکه صدور حکم به پرداخت جریمه در موارد تخلفات ساختمانی موضوع مواد 99و 100قانون شهرداری مصوب 1334با اصلاحات و الحاقات بعدی از سوی کمیسیونهای موضوع این مواد ،ناظر بر عدم رعایت نظامات مربوطه در ساخت و ساز است و با تخریب مستحدثه غیر مجاز از سوی مالک ،آثار تخلفات یادشده مرتفع میشود ،در فرض استعلام با تخریب بنای غیر مجاز توسط مالک موجب قانونی برای اجرای آراء کمیسیونهای یادشده نیست؛ مفاد تبصره 2ماده 100قانون مذکور که ضمانت اجرای عدم پرداخت جریمه را صدور حکم بر تخریب بنای غیر مجاز دانسته است ،مؤید این دیدگاه است. ثانیاً ،با توجه به پاسخ فوقالذکر و انتفای موضوع تخلف ،عدم اجرای رأی محکومیت به پرداخت جریمه ،تخلف انتظامی محسوب نمیشود. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۳/۶۰۲ مورخ ۱۴۰۳/۱۲/۲۵ | مرکز حقوقی راهبرد