مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۳/۵۷۵

تاریخ نظریه:

استعلام

همانگونه که مستحضرید وفق مواد 100و 101قانون شهرداری مصوب 1334با اصلاحات و الحاقات بعدی، مالکان اراضی و املاک واقع در محدوده یا حریم شهر باید پیش از هر اقدام عمرانی یا تفکیک اراضی و شروع ساختمان از شهرداری پروانه اخذ کنند؛ در همین راستا وزارت کشور به موجب بخشنامه شماره 1386363/34 مورخ 1391/11/4اعلام داشته است هرگونه تفکیک یا افراز اراضی در محدوده یا حریم شهرها صرفنظر از نوع مالکیت )دولتی -غیر دولتی( مشمول مفاد قانون اصلاح ماده 101قانون شهرداری است؛ این در حالی است که برخی ادارات راه و شهرسازی به استناد ماده 11قانون زمین شهری مصوب 1366با اصلاحات بعدی ،بدون اذن و بدون رعایت حکم ماده 101یادشده اقدام به تفکیک اراضی واقع در حریم نموده و قدرالسهم موضوع تبصره 3ماده 101را رعایت نکرده و مبادرت به تقسیمبندی قطعات مینمایند. با توجه به مستندات و توضیحات پیشگفته ،خواهشمند است اعلام فرمایید آیا دیگر ادارات و ارگانها؛ بویژه ادارات راه و شهرسازی میتوانند مستقلاً مبادرت به تفکیک املاک و اراضی واقع در محدوده و حریم شهر نمایند؟ در صورت اقدام به تفکیک توسط اداره یادشده ،شهرداری در قبال مجوزهای درخواستی مالکان چه تکلیفی دارد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،وفق تبصره ) 2الحاقی (1390ماده 101قانون شهرداری مصوب 1334با اصلاحات و الحاقات بعدی ،در مورد اراضی دولتی مطابق تبصره یک ماده 11قانون زمین شهری مصوب 1366با اصلاحات بعدی اقدام خواهد شد .تبصره یک ماده 11اخیرالذکر »تطبیق نقشههای تفکیکی و شهرسازی اراضی دولتی با طرحهای جامع و تفصیلی و هادی و تصویب آن موضوع ماده 101قانون شهرداری« را بر عهده وزارت راه و شهرسازی دانسته است .ماده ) 5اصلاحی (1390قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن مصوب 1387با اصلاحات بعدی ،وزارت راه و شهرسازی و نهادهای واگذارکننده زمین را به فراهم آوردن تمهیدات آماده سازی اراضی واگذاری؛ از جمله شبکههای تأسیسات زیربنایی در کوتاهترین زمان ممکن و واگذاری به دستگاههای مربوط مکلف کرده است. ثانیاً ،با توجه مستندات پیشگفته ،وزارت راه و شهرسازی مکلف است نقشههای تفکیکی و شهرسازی و اراضی دولتی را با طرحهای جامع ،هادی و تفصیلی تطبیق دهد؛ در واقع ،بر اساس طرحهای یادشده ،باید سطوح معابر و قدرالسهم شهرداری مربوط به سرانه فضای عمومی و خدماتی در هنگام تفکیک یا افراز توسط آن وزارتخانه رعایت ش ود و این وزارتخانه در مقام تفکیک اراضی در محدوده و حریم شهر نیازی به تأیید نقشههای وزارت یادشده توسط شهرداری به استناد ماده ) 101اصلاحی (1390قانون شهرداری مصوب 1334با اصلاحات و الحاقات بعدی ندارد .آراء شماره 140231390003017295و 140231390003019826مورخ 1402/11/18؛ 1805378مورخ 1403/7/29هیأت تخصصی اراضی شهرسازی ،منابع طبیعی و محیط زیست و همچنین رأی شماره 270مورخ 1395/11/27هیأت تخصصی عمران ،شهرسازی و اسناد دیوان عدالت اداری ،مؤید این دیدگاه است. فریده شکری معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۳/۵۷۵ مورخ ۱۴۰۴/۰۶/۰۵ | مرکز حقوقی راهبرد