استعلام
-1در صورتی که زوج در ضمن عقد نکاح یا به موجب سند جداگانهای ،وکالت در طلاق به زوجه اعطا کند؛
اما این وکالت فاقد اختیار در توکیل به غیر باشد ،آیا زوجه می تواند با استفاده از این وکالت ،وکیل دادگستری
اختیار کرده و اقدام به درخواست طلاق نماید؟
-2چنانچه زوجه به دلیل نداشتن وکالت در توکیل ،نتواند وکیل دادگستری تعیین کند ،چه راهکاری برای طلاق
گرفتن او وجود دارد؟
-3آیا چنین وکالتنامه هایی که فاقد وکالت در توکیل هستند ،از نظر عملی برای درخواست و اجرای طلاق و
مطلقه نمودن زوجه ،کارایی دارند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
1و 2و -3با عنایت به ماده 633قانون مدنی )وکیل نمیتواند عملی را که از حدود وکالت او خارج است
انجام دهد( و با لحاظ بند 6ماده 35قانونآیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب
1379که وکالت در توکیل را مستلزم تصریح در وکالتنامه دانسته است ،در صورتی که زوج ضمن عقد نکاح یا
به موجب سند جداگانه ای ،وکالت در طلاق به زوجه اعط اء کند؛ اما این وکالت فاقد اختیار توکیل به غیر باشد،
زوجه نمی تواند با استفاده از این وکالت ،از طرف زوج وکیل دادگستری تعیین و دادخواست طلاق تقدیم کند و
چنانچه بخواهد از وکالت خود در امر طلاق استفاده کند ،باید به طرفیت زوج اقامه دعوا کند تا زوج شخصاً در
فرایند دادرسی حضور یابد یا وکیل معرفی کند و در این صورت ،دادگاه با احراز وکالت زوجه در امر طلاق،
گواهی عدم امکان سازش صادر میکند.
فریده شکری
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه