مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۳/۱۱۲۹

تاریخ نظریه:

استعلام

شرکتی در سال 1394طی دادخواستی ورشکستگی خود را به دادگاه حقوقی اعلام نموده و در سال 1395حکم ورشکستگی شرکت قطعی شده و تاریخ توقف مرداد ماه سال 1391اعلام شده است .با توجه به اینکه طبق ماده 413قانون تجارت شرکت تجاری به عنوان تاجر بایستی ظرف مدت سه روز تاریخ توقف خود را به محکمه اعلام می نموده؛ ولی در مهلت مذکور اقدام نکرده است ،در این صورت: -1بزه ورشکستگی به تقصیر جرم آنی است یا مستمر؟ -2مبدأ مرور زمان مربوط به جرم ورشکستگی به تقصیر چه زمانی است؟ -3در صورتی که جرم مورد نظر ترک فعل محسوب و به عنوان جرم مستمر در نظر گرفته شود ،طبق ماده قانونی فوقالذکر مبدأ مرور زمان ،تاریخ تقدیم دادخواست ورشکستگی به دادگاه حقوقی محسوب میشود یا تاریخ قطعیت حکم ورشکستگی؟

پاسخ اداره کل حقوقی

1و (2با توجه به ماده 413و بند 2ماده 542قانون تجارت ،تاجری که ظرف سه روز از تاریخ وقفه در تأدیه قروض یا سایر تعهدات نقدی او ،آن را به دادگاه محل اقامت خود اظهار نکرده باشد ،ورشکسته به تقصیر محسوب میشود؛ بنابراین ،تاجر تا سه روز برای اظهار مراتب فوق به دادگاه مهلت دارد و پس از انقضاء مهلت مذکور ،ورشکسته به تقصیر محسوب میشود .بر این مبنا ،جرم ورشکستگی به تقصیر در روز چهارم پس از وقفه واقع و یک جرم آنی محسوب میشود و مبدأ مرور زمان تعقیب نیز همین تاریخ است. (3با توجه به مراتب فوق ،پاسخ سؤال 3منتفی است. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۳/۱۱۲۹ مورخ ۱۴۰۴/۰۲/۱۷ | مرکز حقوقی راهبرد