استعلام
در مرحله اجرای حکم پروندههای راجع به مطالبه مهریه از نوع مسکوکات طلا ،با عنایت به اینکه محکومعلیهم به
دفعات دعوای اعسار و تعدیل اقساط محکوم به را مطرح می کنند ،چنانچه ملکی از محکومعلیه شناسایی و توسط
اجرای احکام توقیف شود ،صرف نظر از اینکه در دعوای اعسار ،حکم بر تقسیط محکومبه همراه با پرداخت
پیشقسط و یا بدون آن صادر شده است ،آیا مال توقیفشده که اصولاً تکافوی تمام محکومبه را نمیکند ،باید وفق
تبصره یک ماده 11قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394از اصل مهریه محاسبه و کسر شود و در
چنین شرایطی جلب محکومعلیه و اعمال ماده 3قانون یادشده نسبت به اقساط معوق امکانپذیر است و یا آنکه
اموال توقیفشده صرفاً برای وصول اقساط معوق مهریه قابل محاسبه است و صدور دستور جلب فاقد وجاهت
قانونی است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
در فرض سؤال که پس از صدور حکم بر اعسار محکومعلیه و تقسیط محکوم به با تعیین مبلغ پیشقسط ،ملکی از
محکوم علیه شناسایی و توقیف شده است ،با عنایت به تبصره یک ماده 11قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی
مصوب 1394و همچنین ماده 10آییننامه اجرایی این قانون مصوب ،1399/6/18صدور حکم اعسار و تقسیط
مانع از توقیف اموال محکومعلیه نسبت به بخش اجرا نشده حکم نیست و نظر به اینکه مطابق ماده 18قانون یادشده
پس از تقسیط محکومبه و پرداخت اقساط یا جلب رضایت محکومله و یا توقیف اموال به نحوی که تکافوی اقساط
معوق را بنماید ،بازداشت محکومعلیه و اعمال ماده 3این قانون ممنوع است؛ در فرض سؤال ،با لحاظ تبصره ماده
17آییننامه یادشده چنانچه ملک توقیف شده تکافوی محکومبه به میزان اقساط معوق را بنماید ،اعمال ماده 3
قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394منتفی است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه