مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۳/۱۰۵۸

تاریخ نظریه:

استعلام

حسب ماده 32آییننامه اجرایی قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور مقرر گردیده است» :هرگاه برای روشن شدن موضوع و رفع ابهام یا در جهت تکمیل اطلاعات نیاز به اخذ توضیح از مسئولان و کارکنان دستگاه باشد آنان موظفند به سؤالات کتبی یا شفاهی بازرس پاسخ داده و اظهارات آنان صورتمجلس خواهد شد و همچنین در صورت نیاز میتوان اشخاص مزبور و سایر افراد مرتبط با موضوع را جهت اخذ توضیح به سازمان دعوت نمود «.با توجه به قسمت اخیر ماده »سایر افراد مرتبط با موضوع را جهت اخذ توضیح به سازمان دعوت نمود «.آیا اطلاق این قسمت از ماده ،شامل افراد مرتبط غیر کارکنان دستگاهای اجرایی نیز میشود؟ برای مثال در رشوه ،آیا راشی غیر کارمند را میتوان برای روشن شدن موضوع ،رفع ابهام یا در جهت تکمیل اطلاعات به سازمان بازرسی کل کشور دعوت کرد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،سیاق ماده 32آییننامه اجرایی قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور مصوب 1398و عموم و اطلاق عبارت »سایر افراد مرتبط با موضوع« در قسمت اخیر ماده پیشگفته مفهم این معناست که دعوت از افراد مرتبط جهت اخذ توضیح برای روشن شدن موضوع و رفع ابهام اعم از این است که فرد دعوت شده از کارکنان دستگاهها و اشخاص مذکور مشمول نظارت سازمان مذکور در ماده 2قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور یا غیر از کارکنان دستگاههای اجرایی باشد. ثانیاً ،با عنایت به مراتب مذکور در بند اولاً و مستفاد از بند »چ« ماده یک و مواد 11و 28و تبصره ماده ،32صدر ماده ،35 ،33تبصره 3ماده 47و ماده 52آییننامه اجرایی قانون پیشگفته در مثال مذکور در فرض سؤال ،دعوت از فرد مورد اشاره در چارچوب قوانین ذیربط جهت اخذ توضیح بلامانع است. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۳/۱۰۵۸ مورخ ۱۴۰۴/۰۲/۱۴ | مرکز حقوقی راهبرد