استعلام
-1آیا عبارت »همان دادگاه« در بند 4ماده 426قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی
مصوب 1379شامل هر دادگاه واقع در یک حوزه قضایی؛ اعم از کیفری و حقوقی است؟ به عبارت دیگر ،آیا
تعارض بین رأی مقدم دادگاه تجدیدنظر کیفری با رأی مؤخر دادگاه تجدیدنظر حقوقی ،مصداق بند یادشده است؟
-2در صورت مثبت بودن پاسخ ،با توجه به معتبر بودن رأی مقدم )رأی کیفری( ،در خصوص رأی حقوقی چه
تصمیمی باید اتخاذ شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
1و -2به موجب ماده 20قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب مصوب 1373با اصلاحات و الحاقات بعدی
»به منظور تجدیدنظر در آراء دادگاه های عمومی و انقلاب در مرکز هر استان دادگاه تجدیدنظر به تعداد مورد نیاز
...تشکیل میشود «...؛ بنابراین شعب دادگاه تجدیدنظر صرف نظر از آن که عهدهدار رسیدگی به پروندههای حقوقی،
کیفری و یا خانواده باشند ،شعب یک دادگاه تلقی میشوند و در فرض سؤال که رأی صادره از شعبه کیفری دادگاه
تجدیدنظر یک استان مقدم بر رأی صادره از شعبه حقوقی دادگاه تجدیدنظر همان استان میباشد ،با فرض ارائه رأی
کیفری در زمان رسیدگی شعبه حقوقی دادگاه تجدیدنظر ،این شعبه میبایست وفق ماده 18قانون آیین دادرسی
کیفری مصوب 1392از رأی دادگاه کیفری تبعیت می کرد؛ بر این اساس ،در فرض سؤال با فرض تعارض موضوع
از موارد اعاده دادرسی تلقی و شعبه حقوقی با لحاظ ماده 18یادشده در مقا م اعاده دادرسی تصمیم مقتضی اتخاذ
میکند.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه