مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۳/۱۰۱۴

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه خواهان دارای دو وکیل دادگستری بوده و وکلا هم اختیار وکالت در توکیل داشته باشند و یکی از وکلا، به وکیل دادگستری دیگری اعطای وکالت نماید و وکیل یادشده به جای نام خواهان به عنوان موکل در قرارداد وکالت ،نام خود را درج کند ،خواهشمند است در این خصوص به پرسشهای زیر پاسخ دهید: اولاً ،با توجه به ممنوعیت اخذ بیش از دو وکیل دادگستری در دعاوی حقوقی ،آیا وکالت وکیل سوم به وکالت از شخص خواهان تلقی می شود و نمی توان به این وکالت ترتیب اثر داد و یا آنکه وکیل سوم ،صرفاً وکیل خود وکیل خواهان تلقی میشود و چنین فرضی با ایراد ممنوعیت معرفی بیش از دو نفر وکیل موضوع ماده 31قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379مواجه نمیباشد؟ ثانیاً ،چنانچه وکیل سوم ،وکیل وکیل خواهان تلقی شود و نه وکیل خواهان ،آیا شیوه اخیر در اعلام وکالت در دادگستری صحیح ا ست و آیا وکالت وی به عنوان وکیل وکیل خواهان باید مورد پذیرش دادگاه قرار گیرد و یا آنکه باید در ستون موکل به جای نام یکی از وکلای خواهان ،باید نام اصیل )خواهان( درج شود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

از ماده 656قانون مدنی چنین مستفاد است که اقدامات وکیل به نیابت از موکل بوده و خود وکیل در عمل انجام شده اصالتی ندارد و چنانچه وکیل خواهان در انجام موضوع وکالت ،اختیار توکیل داشته باشد ،وکیل جدید نیز وکیل خواهان است و در نتیجه ،رابطه وکالتی بین خواهان و وکیل معالواسطه برقرار میباشد و فوت ،جنون و سفه وکیل اول در رابطه بین خواهان و وکیل معالواسطه تأثیری ندارد؛ به همین سبب ،وکیل معالواسطه در شمار وکلای معرفی شده از سوی خواهان لحاظ و در محدودیتهای عددی وکلا موضوع ماده 31قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379قرار میگیرد و در نتیجه وکالت وی تا زمان خارج شدن یکی از وکلای قبلی قابل پذیرش نمیباشد؛ مگر آنکه ،موضوع مشمول ماده 44همین قانون باشد و معرفی وکیل معالواسطه صرفاً برای شرکت در همان جلسه ای باشد که وکیل اول به سبب دعوت همزمان برای شرکت در دو یا چند دادگاه دیگر ،امکان حضور در این جلسه دادرسی را ندارد. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۳/۱۰۱۴ مورخ ۱۴۰۴/۰۹/۲۹ | مرکز حقوقی راهبرد