استعلام
با عنایت به اینکه طبق ماده 262قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392احضار متهم یا وکیل ایشان توسط
بازپرس جهت اخذ آخرین دفاع پس از پایان تحقیقات و در صورت وجود دلایل کافی بر وقوع جرم ،ضرورت
دارد؛ حال چنانچه متهم در روند فرآیند دادرسی جهت اظهار دفاعیات و تفهیم اتهام حضور نیابد و به اصطلاح
متواری باشد ،آیا در چنین فرضی احضار ایشان جهت اخذ آخرین دفاع ضرورت دارد؟ چرا که از طرفی اطلاق
ماده شامل فرض مذکور نیز میشود و از طرفی قاعدتاً آخرین دفاع فرع بر اخذ دفاعیات اولیه متهم میباشد.
خواهشمند است در این خصوص اعلام نظر فرمایید.
پاسخ اداره کل حقوقی
با توجه به اینکه اخذ آخرین دفاع از متهم مستلزم آن است که قبلاً اتهام به متهم تفهیم و دفاع او اخذ شده باشد و
با توجه به قسمت اخیر ماده 174قانون آیین دادرسی کیفری که در صورت انتشار آگهی در فرض معلوم نبودن
محل اقامت متهم و انقضاء یک ماه از تاریخ نشر آگهی ،بازپرس به موضوع رسیدگی و اظهار عقیده میکند ،چنانچه
متهم متواری بوده و با وجود ابلاغ احضاریه و حتی صدور دستور جلب ،دستگیر نشده باشد و به او تفهیم اتهام
صورت نگرفته و دفاع او اخذ نشده باشد ،احضار مجدد وی برای اخذ آخرین دفاع قبل از صدور قرار جلب به
دادرسی لازم نیست.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه