استعلام
-1در صورتی که رأی دادگاه به صورت قانونی به متهم ابلاغ شده باشد و متهم در هیچ یک از مراحل رسیدگی
و تحقیقات مقدماتی حضور نیافته و متواری بوده و تأمین کیفری از وی اخذ نشده باشد و پس از گذشت یک سال
از صدور رأی بدون حضور در دادگاه یا اجرای احکام یا اعطای وکالت به احدی از وکلای دادگستری تقاضای
واخواهی نماید ،آیا دادگاه میتواند بدون حضور واخواه و اخذ تأمین از وی و به صرف واخواهی وکیل ،به تقاضای
واخواهی رسیدگی کند؟
-2با توجه به صراحت تبصره 2ماده 406قانون آیین دادرسی کیفری در خصوص لزوم اخذ تأمین متناسب از
متهم واخواه ،آیا دادگاه میتواند تا حضور متهم و اخذ تأمین از رسیدگی به واخواهی وکیل امتناع و رسیدگی را
به حضور متهم و اخذ تأمین از وی موکول نماید؟
پاسخ اداره کل حقوقی
1و -2مفروض عبارت »در این صورت اجرای رأی متوقف و متهم تحتالحفظ به همراه پرونده به دادگاه
صادرکننده حکم اعزام میشود« در تبصره 2ماده 406قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و همچنین
مفروض ماده 6آییننامه نحوه اجرای احکام حدود ،سلب حیات ،قطع عضو ،قصاص نفس و عضو و جرح ،دیات،
شلاق ،تبعید ،نفی بلد ،اقامت اجباری و منع اقامت در محل یا محلهای معین مصوب 1398/3/26رئیس قوه
قضاییه مواردی است که اجرای رأی کیفری آغاز شده است و مسبوق به حضور یا جلب محکوم است؛ بنابراین
اگر محکوم لایحه واخواهی خود را از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ارسال کند یا وکیل پیش از جلب و
بدون حضور محکوم در اجرای احکام ،طی لایحهای نسبت به رأی اعتراض کند ،اعتراض قابل رسیدگی است و
موجبی برای منوط کردن شروع رسیدگی دادگاه به جلب و اعزام محکوم واخواه وجود ندارد .پیگیری پرونده
توسط وکیل متهم در مراحل دیگر دادرسی )تجدید نظر و (...نیز بدون حضور متهم ،فاقد اشکال قانونی است.
روح اله رئیسی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه