استعلام
مطابق ماده 228قانون آیین دادرسی کیفری »کفیل یا وثیقهگذار در هر مرحله از تحقیقات و رسیدگی با معرفی
و تحویل متهم میتواند حسب مورد رفع مسئولیت یا آزادی وثیقه خود را از مرجعی که پرونده در آنجا مطرح
است درخواست نماید .«...حال سؤال اینجاست که آیا مطابق این ماده امکان معرفی کفیل یا وثیقهگذار دیگری
بدون حضور متهم وجود دارد؟ به عبارتی ابتدا کفیل یا وثیقهگذار رفع مسئولیت و آزادی وثیقه خود را از
دادگاه درخواست میکنند و دادگاه مربوطه بدون حضور متهم ابتدائ ًا مراتب قبولی کفالت یا وثیقه جدید را
میپذیرد و سپس از قرار کفالت یا وثیقه قبلی رفع اثر میکند.
پاسخ اداره کل حقوقی
با عنایت به ماده 508قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392کفیل یا وثیقهگذار میتواند درخواست تغییر
کفیل یا وثیقهگذار و یا جایگزینی وثیقه را از مقام قضایی درخواست کند و با لحاظ ماده 229همان قانون،
چنانچه حضور متهم در موقع درخواست )تحقیقات ،دادرسی یا اجرای حکم( ضرورت نداشته باشد و مقام
قضایی ملائت کفیل جدید را احراز کند یا وثیقه جایگزین معادل وثیقه قبلی باشد ،با توجه به مواد 221و 223
و 224قانون یادشده اقدامات لازم معمول و نسبت به صدور قرار قبولی کفالت یا وثیقه اقدام و از قرار قبولی
کفالت و وثیقه سابقالصدور رفع اثر مینماید و در این صورت ضرورتی به حضور متهم نیست.
روح اله رئیسی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه