استعلام
همانطو که میدانیم در ماده 529قانون آیین دادرسی کیفری به موضوع تقسیط جزای نقدی اشاره شده است .حال
سؤال این است که رسیدگی به این موضوع در پروندههای کیفری و در دادگاه نخستین ،مستلزم تنظیم دادخواست
حقوقی با تشریفات خاص خود میباشد و یا این که صرفاً با یک درخواست و بدون تشریفات قابل رسیدگی
میباشد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
صدور رأی به تقسیط جزای نقدی ،مستلزم تقدیم دادخواست نیست؛ زیرا اصولاً تقدیم دادخواست در امور مدنی
و حقوق خصوصی اشخاص موضوعیت دارد و تقسیط جزای نقدی از شمول آن خارج است و قانونگذار هم
تصریحی به لزوم تقدیم دادخواست در این خصوص نکرده است .شایسته ذکر است تعبیر قانونگذار در ماده 539
قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392مبنی بر اینکه دادخواست تقسیط جزای نقدی از تاجر پذیرفته نمیشود،
صرفنظر از آنکه کلمه دادخواست میتواند در معنای اعم )دادخواهی( بهکار رفته باشد ،چون در مقام نفی پذیرش
آن است ،نمیتواند دال بر لزوم تقدیم آن از سوی غیر تاجر باشد.
روح اله رئیسی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه