استعلام
چنانچه در طلاق توافقی فقط یکی از زوجین در جلسه مشاوره شرکت کند ،آیا طلاق توافقی امکانپذیر است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
مستفاد از حکم مقرر در ماده 25قانون حمایت خانواده مصوب ،1391مبنی بر تکلیف دادگاه به ارجاع موضوع
به مرکز مشاوره خانواده در طلاقهای توافقی و تکلیف این مرکز به »مشخص کردن موارد توافق جهت اتخاذ
تصمیم نهایی توسط دادگاه« در فرض عدم انصراف متقاضی از طلاق ،آن است که زوجین متقاضی طلاق
توافقی باید شخصاً در جلسات مشاوره شرکت کنند و به صرف حضور یکی از آنان انجام وظیفه محوله به
مرکز مشاوره امکانپذیر نبوده و شرط لازم برای اتخاذ تصمیم در خصوص طلاق توافقی فراهم نمیباشد؛ لذا
چنانچه در فرض سؤال ،یکی از زوجین از مراجعه به مرکز مشاوره خانواده استنکاف کند ،حسب مورد ،زوجین
یا وکلای آنها میتوانند ادامه رسیدگی بر اساس فرایند مربوط به طلاق غیرتوافقی را درخواست کنند که در
این صورت ،دادگاه با عنایت به ماده 8قانون حمایت خانواده مصوب ،1391وفق مواد 27و 28این قانون
رفتار میکند .شایسته ذکر است به موجب ماده 44دستورالعمل نحوه تشکیل و فعالیت مراکز مشاوره خانواده
مصوب 1396/12/21رئیس محترم قوه قضاییه در موارد استثنایی مذکور در این ماده که امکان حضور زوجین
یا یکی از ایشان وجود ندارد ،حضور وکیل در مرکز مشاوره جایز شمرده شده است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه