استعلام
احتراماً؛ به استحضار میرساند یکی از موضوعات مبتلابه ،معرفی متهمان به زندانها است که ظرف مدت یک تا
چند روز با سپردن تأمین کیفری آزاد میشوند؛ از آنجا که حسب اعلام سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و
تربیتی کشور برخی از بازداشتگاههای انتظامی داخل استان مورد تأیید اداره کل زندانها است ،خواهشمند است
اعلام فرمایید آیا اعزام این عده از بازداشتشدگان به بازداشتگاههای یادشده دارای وجاهت قانونی است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
به صراحت ماده 226قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392متهمی که در مورد او قرار اخذ کفیل یا وثیقه
صادر میشود ،در صورت عجز از معرفی کفیل یا سپردن وثیقه به »بازداشتگاه« معرفی میشود؛ همچنین به دلالت
شق 3بند »ب« ماده یک آییننامه اجرایی سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور مصوب
20/2/1400رئیس محترم قوه قضاییه بازداشتگاه ،محل نگهداری موقت متهم تحت قرار تأمین کیفری است که
با دستور کتبی مقام قضایی یا قانونی صلاحیتدار ،به آنجا معرفی شده و تحت مدیریت یا نظارت سازمان زندانها
و اقدامات تأمینی و تربیتی است و شامل بازداشتگاههای عمومی ،امنیتی ،انتظامی یا نظامی میباشد؛ بنابراین،
معرفی این عده از متهمان به »تحت نظرگاه« موضوع بند »د« ماده یک آییننامه اجرایی نحوه ایجاد ،اداره و
نظارت بر بازداشتگاههای انتظامی مصوب 7/12/1391رئیس محترم قوه قضاییه که مکانی غیر از بازداشتگاه
)به مفهوم مقرر در آییننامه اجرایی سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور مصوب (1400است ،با
توجه به آمره بودن مقررات قانون آیین دادرسی کیفری فاقد وجاهت قانونی است.
روح اله رئیسی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه