استعلام
در صورتی که شخص متوفی مجهولالوارث باشد و برای دعوای الزام به تنظیم سند رسمی به عنوان خوانده باید
طرف دعوا قرار گیرد و اطلاعاتی از ورثه وی در ثبت احوال نباشد ،وظیفه خواهان برای رعایت اصل تناظر و
حضور ورثه احتمالی شخص متوفی چیست؟
توضیح آنکه ،برخی معتقدند که دعوا باید به طرفیت دادستان مطرح شود و برخی بر این عقیدهاند که نیاز به طرح
دعوا به طرفیت شخص خاصی نیست و در مقابل عدهای به این عقیدهاند که از آنجا که این اموال مرتبط با
مجهولالمالک است ،ستاد اجرایی فرمان حضرت امام )ره( بهعنوان قائممقام )بایع متوفی و خوانده( تلقی میشود
و دعوا باید به طرفیت این ستاد مطرح شود؛ خواهشمند است در این خصوص اعلام نظر فرمایید.
پاسخ اداره کل حقوقی
در فرض سؤال که وراث متوفی معلوم نیست )مجهولالوارث( ،ابتدا باید در اجرای ماده 327قانون امور حسبی
مصوب 1319از دادگاه صالح درخواست تعیین مدیر ترکه شود .چنانچه مدیر ترکه برابر ماده 334این قانون
ادعای خریدار را با ادله ابرازی و سوابق امر منطبق بداند ،با رعایت مقررات مربوط از جمله ماده 336قانون
یادشده ،در مقام ادای دیون متوفی وفق مقررات نسبت به انجام این تعهد اقدام و در فرض سؤال سند رسمی انتقال
ملک را تنظیم میکند و در غیر این صورت ،خریدار وفق ملاک ماده 238قانون یادشده به طرفیت مدیر ترکه اقامه
دعوا میکند.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه