استعلام
با توجه به اینکه افراد مستمریبگیر کمیته امداد امام )ره( از پرداخت هزینه دادرسی معاف هستند ،آیا دادگاه
میتواند خواندگان را به پرداخت هزینههای دادرسی در حق دولت محکوم کند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
معافیت از هزینه دادرسی موضوع تبصره ماده 5قانون حمایت خانواده مصوب 1391و همچنین تبصره الحاقی
مورخ 1394/12/18به ماده 505قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379
به حکم قانون است و با توجه به اینکه اخذ هرگونه وجهی از اشخاص منوط به تصریح مقنن است ،بنابراین در
موارد مذکور نمیتوان با اتخاذ ملاک از ذیل بند 23ماده 3قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن
در موارد معین مصوب 1373با اصلاحات و الحاقات بعدی ،درصورت محکومله واقع شدن خواهان هزینه دادرسی
را از محکومعلیه وصول کرد .شایسته ذکر است ماده 4قانون حمایت خانواده مصوب 1353با لحاظ ماده 5قانون
حمایت خانواده مصوب 1391قابلیت استناد و اعمال ندارد و نسخ ضمنی شده است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه