استعلام
در مواردی که در قانون حکم ضبط وسیله نقلیه دخیل در ارتکاب بزه وجود دارد ،مثل ضبط خودروی حامل مواد
مخدر یا مشروب الکلی خارجی ،آیا صدور حکم ضبط منوط به درخواست در کیفرخواست است یا اینکه حتی
در صورت عدم تصریح در کیفرخواست میتوان حکم ضبط صادر کرد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1هرچند با توجه به بند »ث« ماده 279قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392دادستان باید در کیفرخواست
مستندات قانونی اتهام را تصریح کند؛ اما عدم تقاضای ضبط و تعیین تکلیف اموال در کیفرخواست دادسرا ،مانع
از رسیدگی و تعیین تکلیف نسبت به اموال مربوطه از سوی دادگاه نیست.
-2با توجه به تصریح تبصره یک ماده 148قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392در تمام امور کیفری ،دادگاه
باید ضمن صدور رأی ،نسبت به استرداد ،ضبط یا معدوم کردن اشیاء و اموال موضوع این ماده )و از جمله اشیای
وسیله ارتکاب جرم( تعیین تکلیف کند؛ بنابراین ،تعیین تکلیف نسبت به موضوع ماده یادشده ،وظیفه دادگاه بوده
و ضرورتی به تقاضای دادسرا نیست.
-3در ماده 30قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر مقرر شده است ،وسایط نقلیهای که حامل مواد مخدر
شناخته میشوند ،به نفع دولت ضبط میشوند؛ لذا دادگاه صرف نظر از این که در کیفرخواست ،تقاضای ضبط
خودرو شده یا نشده باشد ،الزاماً باید مطابق همین ماده درخصوص خودروی حامل موادمخدر تعیین تکلیف کند.
روح اله رئیسی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه