استعلام
چنانچه زوج به موجب وکالتنامه رسمی به زوجه وکالت در طرح دعوای طلاق به خواسته صدور حکم طلاق یا
گواهی عدم امکان سازش اعطا کند و زوجه برای امر دادرسی برای زوج وکیل اختیار کند ،آیا اخطاریهها و بویژه
اخطاریه ابلاغ آرای صادره باید به زوج اصالتاً ابلاغ شود؟ توضیح آنکه ،برخی محاکم خانواده معتقدند حتی در
فرضی که وکیل اختیار شده برای زوج حق تجدید نظرخواهی خود را ساقط کرده است ،آرای صادره در خصوص
طلاق باید به زوج ابلاغ شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1در فرضی که زوجه وکالت در مطلقه نمودن خویش را با کلیه اختیارات اخذ کرده است ،به لحاظ آنکه به
موجب ماده 33قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379وکیل حاضر در
دادگاه باید دارای شرایطی باشد که به موجب قوانین راجع به وکالت در دادگاه مقرر شده است؛ به علاوه از حیث
اصول دادرسی ،یک شخص نمیتواند هم طرحکننده دعوا و هم در قبال آن پاسخگو باشد؛ لذا در صورتیکه در
وکالتنامه تنظیمی ،وکالت با حق توکیل به غیر باشد ،زوجه با تفویض وکالت اعطایی از سوی زوج به وکیل
دادگستری برای قرار گرفتن در جایگاه خوانده ،میتواند دادخواست طلاق تقدیم کند .از آنجا که در این فرض
اقدام زوجه برای طلاق از جانب زوج است ،زوج اصیل و خواهان در طلاق تلقی میشود و باید نام و مشخصات
وی )زوج( به عنوان خواهان در دادخواست قید شود؛ اما با توجه به تفویض وکالت از سوی زوج ،لزومی به حضور
موکل )زوج( در دادگاه نبوده و دعوت از زوج منتفی است و امر ابلاغ به وکیل صورت میگیرد.
-2اولاً ،چنانچه زوج به زوجه وکالت رسمی در امر طلاق با حق توکیل به غیر و به صورت مطلق اعطاء کرده
باشد ،از آنجایی که اذن در شیء اذن در لوازم آن نیز میباشد ،نیازی به تصریح اسقاط حق تجدید نظرخواهی در
وکالتنامه رسمی مزبور نیست و حکم مقرر در ماده 35قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور
مدنی مصوب ،1379ناظر بر وکلای دادگستری است؛ بنابراین ،در فرض سؤال که زوجه برای درخواست گواهی
عدم امکان سازش باید وکالت )معالواسطه( به وکیل دادگستری اعطا کند ،میتواند به وکیل مزبور وکالت در
اسقاط حق تجدید نظرخواهی را نیز اعطا کند و مستفاد از بند یک ماده 35قانون یادشده این است که اسقاط حق
تجدید نظرخواهی از سوی وکیل که دارای وکالت در تجدید نظر میباشد ،منوط به تصریح در وکالتنامه است.
ثانیاً ،در فرض سؤال که زوجه به وکیل معالواسطه زوج ،اسقاط حق تجدید نظرخواهی را اعطا کرده است ،با توجه
به آنچه در بند یک آورده شد ،لزومی به ابلاغ آراء صادره در خصوص طلاق به زوج نیست و ابلاغ به وکیل
واجد آثار قانونی است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه